Enn så lenge kan du bruke de gamle 100- og 200-kronesedlene slik du måtte ønske. Men etter 30. mai er det kun Norges Bank som er pliktig til å veksle inn disse sedlene. Før den tid bør du derfor passe på å bruke dem i butikken, veksle dem i nye sedler eller sette dem inn på konto.

Hvis du ikke rekker dette, eller glemmer helt av fristen, kan du trøste deg med at Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst 10 år. Men for å slippe å sende penger i posten, eller dra med kofferten full til Oslo, bør du nok få oversikt over dine kontanter allerede nå.

De nye 100- og 200-kronesedlene ble satt i sirkulasjon 30. mai 2017. Designet stammer fra Metric Design og Terje Tønnessen. Motivene i seddelserien formidler sentrale trekk ved norsk maritim historie.

Norges Bank betalte rundt 55 øre for hver nye seddel utgitt i 2017. Dette er en kostnadsøkning på om lag 20 prosent i forhold til tidligere. Økningen skyldes bedre sikkerhet og at sedlene får et beskyttende belegg som vil øke levetiden med inntil 50 prosent.

Forrige utgave av 100-kroneseddelen fra 1995 portretterer Kirsten Flagstad, operasanger og første direktør i Den Norske Opera. I 2003 ble denne seddelen oppgradert med en holografisk stripe av metallfolie, trykk med perlemoreffekt og små gule sirkler. Den nye seddelen viser et vikingskip.

Den gamle 200-kroneseddelen viser et portrett av Kristian Birkeland mot et stilisert mønster av nordlys og en snøkrystall. Birkelands terrella-eksperiment, som bestod av en liten, magnetisert kule som skulle forestille jorden opphengt i vakuum i en kasse, er vist til venstre. Da den ble bestrålt med elektroner, oppstod en lysglød rundt kulens magnetiske poler, tilsvarende nordlys på Jorden. Den nye seddelen viser en torsk.

Les mer om både nye og gamle sedler på Norges Banks egne nettsider.