Kommunestyret var delt torsdag om hvor fremtidas Nav-kontor skal være i Evenes. Flertallet stemte for Torill Larsens forslag om å søke samarbeid mot nykommunen, selv om Tjeldsund har sagt opp avtalene.

Torill Larsen (Ap) viste til at man i alle faser av livet kan ha behov for dialog med Nav. Ved ETS Medisinske Senter på Evenskjer har dessuten 1129 innbyggere fastlegen sin. Det er ventet stor tilvekst av innbyggere når Evenes flystasjon bygges opp igjen. Derfor mener hun at Evenes må gå i dialog med Tjeldsund om et fremtidig Nav-kontor.

Evenes og Tjeldsund har i dag Nav-kontor sammen på Nautå i Evenes. Men siden Tjeldsund vil slå seg sammen med Skånland, har de sagt opp samarbeidsavtalen med Evenes.

– Klønete av Nav

– Jeg er smått irritert. Denne saken er kommet skjevt ut på grunn av klønete behandling av Nav Troms. Men vi kan ikke la det gå utover innbyggerne som trenger et Nav-kontor mest, sa Svein Nilsen (Sp) som støttet Larsens forslag.

Han mener erfaring viser at mindre «satellitt-kontor» som desentraliseres oftest legges ned. Han frykter også det vil bli tilfellet med et Nav-kontor styrt fra Narvik i Bogen. Han er redd for at hvis man nå ser mot Narvik, vil løpet være kjørt for et samarbeid mot nye Tjeldsund.

Rune Hamnes (H) mener det vil være lettere for både arbeidstakere og arbeidsgivere å kjøre til Evenskjer, og ikke til Narvik i møter med Nav. Man slipper bompenger ved å kjøre til Evenskjer.

– Vi må sette oss ned å snakke med Tjeldsund og Skånland, selv om de skulle satt seg ned og diskutert med oss på en ordentlig måte, akkurat som i den tidligere saken i dag som er utsatt, sa Hamnes.

Kommunestyret i Evenes valgte å utsette avgjørelsen om å si opp alle interkommunale avtaler de har i dag med Tjeldsund til et felles formannskapsmøte om saken med nye Tjeldsund, kan avholdes midt i mars.

Flere av Evenes-politikerne frykter at et Nav-kontor i Bogen vil bli et enmannskontor, som ikke kan gi det samme tilbudet til innbyggerne som man har i dag.

– Kanskje Tjeldsund og Skånland trenger oss, slik at det blir et større kontor som kan betjene flest mulig typer saker, sa Sissel Haldorsen, (Frp).

Ser mot Narvik

Men Arne Martin Hauan, uavhengig representant, og ordfører Svein Erik Kristiansen (H) mente et samarbeid med Narvik vil tjene innbyggerne best.

– Nav-kontoret i Narvik skal betjene 20.000 innbyggere, og vil derfor bli et mer faglig kontor. Når man først har satt seg i bilen, spiller det ingen rolle om man kjører noen mil ekstra, sa Hauan.

Ordføreren viste til at det ifølge sakspapirene står at rådmannen i møtene med Narvik har møtt noen som er mest opptatt av service til brukerne, og ikke organisering av kontor.

Kristiansen frykter at et kontor på Evenskjer kan bli flyttet til Harstad på sikt, hvis forslaget fra Ekspertutvalget om fremtidas Nav blir vedtatt.

Rådmann Steinar Sørensen presiserte at avtalen med Narvik innebærer et kontor i 2. etasje på rådhuset i Bogen, så man vil ha Nav nært til stede.

– Den virkelige tunge jobben for Nav er å jobbe med arbeidsmarkedet, samt å ha spisskompetanse for å jobbe med unge, sa rådmannen.

Han antydet at det ikke blir like lett å få til et variert tjenestetilbud i ETS-konstruksjonen.

Ni stemte for Torill Larsens forslag. Dermed må rådmannen ta kontakt med Tjeldsund for å se på et samarbeid. Syv representanter vil med Narvik.