Fredag denne uken er det ett år siden drapet i Fauskevåg utenfor Harstad der en mann tok livet av sin egen mor. Mannen trodde at djevelen hadde tatt bolig i moren, og psykiatrisk sakkyndige konkluderte med at mannen ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket kvelden 23. februar 2017.

I rettssaken, som startet i slutten av januar, i år fortalte de rettsoppnevnte psykaterne at det ikke er grunn til å tro at det er nærliggende fare for gjentatte voldshandlinger. På rettssakens siste dag snudde derfor aktor, og sa at han ikke ville følge den opprinnelige tiltalen som søkte tvunget behandling for mannen.

– Gjentakelsesfaren må være aktuell og reell. Her må jeg støtte meg på de sakkyndige som sier at dette ikke er tilfelle, sa aktor Torstein Hevnskjel.

Ingen nærliggende fare

Nord-Troms tingrett bestemte også 13. februar at den tiltalte må frifinnes og at han slipper tvunget psykisk helsevern.

Hvordan det kan ha seg at den mannen helt slipper straff forklarer Hevnskjel slik:

– Vi har et system der det krever skyld for å bli straffet. Er man ikke tilregnelig kan man ikke dømmes til fengselsstraff. Et alternativ er tvunget behandling på institusjon, men det må da være nærliggende fare for nye, alvorlige straffbare handlinger.

Liten sjanse for anke

Torsdag fortalte advokat Tom Ovesen at han og hans klient nå venter på å finne ut om dommen blir rettskraftig. Svaret fikk de på ettermiddagen samme dag. Da ble det klart at Riksadvokaten godtar dommen fra Nord-Troms tingrett.

Statsadvokat Torstein Hevnskjel, som ba retten frifinne den tiltalte, sier at dette var det mest sannsynlige utfallet, all den tid han selv gikk for frifinnelse med god støtte fra de sakkyndige.

Advokat Tom Ovesen sier at hans klient under rettssaken gjorde det klart at han i framtiden ønsker frivillig opphold på Åsgård, og at han vil bli i Tromsø på ubestemt tid.