Da vi i Harstad Tidende bestemte oss for å besøke familien Grøvan, var det ikke mulig å forestille seg hva vi kom til å møte. To tømrere med 8 barn fra baby til 34 år. Det første som slår oss er den smarte sklien fra utgangsdøren og ned på bakken, her ser det artig ut å være barn. Vi ser vinduer som stikker ut av muren og det er en stillas inntil den ene husveggen. De voksne er proffe håndverkere, men hvordan klarer de å kombinere familieliv og renovering av huset samtidig som de bor der?

Tømrer og prosjektleder

Kvinnen i huset heter Linda Ruud Grøvan, hun er 32 år og mannen heter Tor Anders Grøvan og er 53 år. Begge jobber hos Peab Bjørn Bygg, Linda som tømrer og Tor Anders som prosjektleder.

– Da vi møttes var Tor Anders akkurat dobbelt så gammel som meg, og jeg var 21, sier Linda. Begge to vært med å bygge boligene i Jektholtet og Jektvika, til sammen har paret 39 års erfaring som tømrere.

Vi kommer inn i huset og vi blir møtt av flotte barn med en herlig naturlig nysgjerrighet og de lurer på hva vi gjør der. Vi forklarer så godt vi kan at vi skal ta bilder og snakke litt om huset deres. Tor Anders inviterer til en guidet tur gjennom alle de nye rommene mens Linda ammer babyen, og de andre ungene følger med på turen rundt i huset. Far i huset forteller at de lar ofte ungene få lov til å jobbe sammen med dem, og barna synes det er morsomt å være med å arbeide. Det første som slår oss på denne turen er trearbeidere, detaljene i baluster-rekkverket og endestykkene står som små monument og lyser mot oss. I taket nedover trappen ser vi flotte gjennomtenkte former som danner flotte mønster som er uvanlig i eneboliger. Dette gjør at vi skjønner at det ikke er vanlige hobbysnekker som har slått seg løs.

Tre barn har kommet

Huset ligger i et tradisjonelt boligfelt med hus fra 1975 og utover. Deres hus er bygd i 1986 og de kjøpte huset i 2011, de flyttet inn rett før jul og feiret jul i huset. Etter at de kjøpte huset så har alle nabohusene skiftet eiere, det virker som om det er et generasjonsskifte i boligfeltet nå. Hvorfor ble det akkurat dette huset og den beliggenheten? Tor Anders forteller at det var litt tilfeldig, men at en av fordelene var at huset lå innenfor Kila skolekrets og det er en god skole, kona Linda er fra Breivika og det er sol hele dagen om sommeren her.

Hvorfor kjøpte dere hus og ikke leilighet?

– Vi synes at leiligheter er lite egnet å bo i for små barn. Vi trengte plass til alle barna, det ville vi ikke klart i en leilighet.

Tor Anders og Linda forteller videre at de hadde planlagt å bruke 10 år på husprosjektet. Det tidsskjemaet kommer til å ryke, men det handler om at vi har fått 3 jenter mens vi har bodd her, og derfor ligger vi litt etter planen. Etter som barna har kommet til har vi laget flere soverom. For familien Grøvan er det viktig at det er plass til alle barna, når alle er hjemme. Vi har valgt å ta det litt mer med ro etter at soverommene ble ferdige for å være mer sammen innimellom byggingen.

Vi fortsetter turen rundt i huset og vi kommer til ei tv-stue for ungene med en stor sofa som gjør at alle får plass. Vi går videre inn i soveromsavdelingen hvor det er laget 4 helt splitter nye soverom. Ungene fikk velge farge selv ut ifra et utvalg på 10 farger. Mamma Linda er ikke så glad i grønt derfor var ikke grønt var blant de 10 fargene barna fikk velge mellom. Dette ville ikke Lars (10) ha noe av, han ville ha grønt på rommet sitt og grønt ble det, han valgte en flott grønnfarge. På vår videre ferd får vi fortellinger om hva som ligger i planene og hva er som er uferdig i de forskjellige etasjene. Familien har eget trimrom med sykler og vekter. En speilgarderobe dekker hele veggen i trimrommet, bakom speilene skjuler det seg turutstyr og overnattingsutstyr til fjellturer.

Overnatter i telt

I hver vinterferie tar de med seg ungene og drar opp på Aunfjellet og overnatter i telt. Det viser seg at familien er kjempesprek. Fra teltet på Aunfjellet går de opp på flere topper, fjor var de på 3 topper i vinterferien, og det med store og små barn. Tor Anders finner fram en utklippsbok med utklipp fra forskjellig aviser de siste årene. Det viser seg at i 2011 ble familien kåret som Harstads sprekeste fjellvandrere. De forteller videre at de har registrert mer enn 200 «Ti på topp» turer og at de nå er lei av å gå de samme turene hele tiden, så de går heller på andre turer. Utklippsboken har mange utklipp om mange turer de har vært og barna viser oss stolt bilder de har på rommene sine fra forskjellige topper de har vært på.

Vi fortsetter oppover i etasjene og i trappa henger det en forseggjort lysekrone for stearinlys. Vi legger merke til den og spør om de bruker å tenne lysene i den. Ja, ved spesielle anledninger som i jula for eksempel og videre kan Tor Anders fortelle at den har han laget da han gikk i blikkenslagerlære. Vi kommer opp på et flott barnerom hvor det er tydelig at kjærlighet er i fokus. På dette rommet bor to små jenter på 3 og 6 år. Vera (6 år) fikk rommet i gave på bursdagen sin, hun fikk en nøkkel i gave og tråd som ledet henne opp til rommet. Overalt ser vi at alt som er ferdig virker veldig profesjonelt utført. Det siste rommet som er blitt ferdig er foreldresoverommet, det ble ferdig 4 dager før vi kom. Da var gulvet tatt løs fordi de skulle legge en ny bærebjelke i gulvet. Nedenunder hovedsoverommet skal det bli kjøkken. Vi går dit for å se og her ser det ut som en byggeplass, akkurat sånn som vi hadde forestilt oss at hele huset skulle se ut. Et svært rom og nå ser vi hvorfor den bærebjelken måtte inn. Tor Anders forteller at alle rom er flyttet, utvidet og forandret. Kjøkkenet kommer til å bli et stort familiekjøkken med spiseplass til alle. Vi lurer på når dette skal være ferdig? Vi skal ha konfirmant til våren så da skal det være ferdig. Vi er bare helt imponert over arbeidskapasiteten til denne familien.

Tid til barna

Når de så forteller at hele familien er med i Harstad sykkelklubb og tillegg er fem av barna med i Taekwondo- klubben så melder spørsmålet seg om hvordan i all verden klarer dere å kombinere jobb, husbygging, trening og aktiv fritid med barna? Og hva har dere valgt bort? De svarer at vi har valgt bort TV og vi er nesten aldri på byen. Da blir det mye ekstra tid til hus, barn og turer ute i naturen.

Det gjenstår en del arbeider, kjøkkenet skal være ferdig til konfirmasjonen til våren, vi har noen planer om utvidelse og helt til slutt skal huset etterisoleres utvendig. Dette ser vi ute og inne. Der de har satt inn vinduer eller ytterdør så står de ut av veggen, dette er fordi huset skal etterisoleres og at vi har en plan for hvordan vi skal ha det. Vi legger merke til at vinduene er spesielle, de er ekstra godt isolert de har dråpeformede hasper og hengsler med berlinerknopp, de er bestilt fra Frekhaug vinduet AS. Vi gjør alt arbeidet selv, det gjør at vi kan kjøpe god kvalitet på produktene som vi har lyst på.

Hva er viktig for oss vanlige folk å tenke på når vi skal gå i gang med kjøp av hus og oppussing?

– Det aller viktigste er beliggenheten, at du har en beliggenhet som du vil trives i. Alder på hus kan bety noe i forhold til hvor mye arbeid det kommer til å bli. Så må du lage deg en helhetlig plan og spørre om råd. Hvis du ikke vet hvordan du skal gjøre ting så finnes det gode instruksjonsvideoer fra leverandører om riktig utførelse i henhold til krav. Du kan ikke gjøre elektrisk arbeide selv og ikke våtrom. Sist men ikke minst, bli ferdig med siste listen før du begynner med noe nytt.

Sjekk: https://www.facebook.com/Villa.Grovan/ Her finner du bilder fra prosjektet underveis og det kommer flere bilder etter som arbeidet skrider fram.