Det var ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, og nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, Martin Henriksen, som delte ut fagbrevene.

– Jeg er fornøyd med at en slik utdeling legges til Kvæfjord, og jeg synes det er viktig at vi får enda flere til å velge yrkesfag, for vi trenger mange flere håndverkere, sier ordføreren.

– Dette er jo fagfolkene som skal drive samfunnet videre, og det er utrolig viktig at vi får nok lærlingplasser i regionen og at vi har kompetente folk på viktige plasser, legger han til.

Veldig stolt

Det var 22 personer som fikk sine fagbrev i helsefagarbeid, barne- og ungdomsarbeid, lærekandidat i institusjonsarbeiderfag, kontor- og administrasjonsfag, anleggsgartner, ambulansefag og flere i teknologifag.

– Vi er veldig stolte over å kunne kalle oss fagarbeidere med et fagbrev, sier Tina Sagen, som har tatt fagbrev i ambulansefag med karakter «bestått meget godt».

– Det føles veldig godt å ta imot beviset på at vi nå har et yrke, og det er liksom den endelige beskjeden på at du er ferdig og god nok til det yrket som du har satset på, sier Sagen.

– Nå har jeg det fint, og det betyr mye å få dette kompetansebeviset på at jeg er ferdig med utdannelsen og kan begynne å søke jobber, sier Rune Hokland Madsen.

Alle 22 fagarbeiderne fikk feiret fagbrevene med sine nærmeste og veiledere og lærere etter utdelingen, og skolen stilte med matfaglinja som serverte maten.

– Vi serverer en treretters middag bestående av røkt røye med pepperglace med sylta delikatesseløk og aioli, og så er det en potetsuppe med løk og rom og så er det lammeskank og til slutt ei ostekake, sier Svein Erik Bonnier, som er lærer på matfaglinja.

– Stor dag

Martin Henriksen, som er nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, synes det var en hyggelig invitasjon, og stilte opp for å hylle fagarbeiderne.

– Vi som er politikere og som jobber med utdanning på Stortinget synes det er veldig viktig og hyggelig å se at ungdommene får fagbrevet eller kompetansebeviset sitt, for vi trenger mange flere fagarbeidere i Norge i årene fremover. Det veldig viktig for oss som land at flest mulig fullfører utdannelsen sin, sier Henriksen.

– Det er en stor dag for dem som får sine fagbrev, og det er også en stor dag for meg å få være med på denne utdelinga, sier han.

Trenger 90.000

– Vi valgte å gjennomføre denne hyggelige seansen her i Kvæfjord fordi her ligger Rå videregående skole som er en viktig samarbeidspart i forbindelse med fag og yrkesopplæring. Det har de vært over mange år, og de har jo kjøkken og matfaglinje som er veldig bra, sier daglig leder for KomOpp, May-Tove Grytnes.

Greta Hansen som jobber på Otek og har lærlinger i teknologifag, mener at det viktigste for fagene er rekruttering.

– Vi trenger nærmere 90.000 fagarbeider på lang sikt i Norge, og det er viktig at de får seg en læreplass etter at de har tatt videregående utdanning og får fullført med et fagbrev, sier hun.

Stolt mottaker: En av de 22 som fikk sitt fagbrev var Tina Sagen her med mamma og pappa Tom og Vanja Sagen.
Fagopplæringskontoren: Det var to stolte representanter fra opplæringskontorene som var med å utdelinga til sine fagarbeidere. Greta Hansen fra Otek Og May-Tove Grytnes fra KomOpp.
Ærefullt oppdrag: Det var ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen og stortingsrepresentant Martin Henriksen som fikk det ærefulle oppdraget med å dele ut fagbrevene.
Gjestene: Med fagarbeidere, veiledere, lærere og foreldre var det rundt 60 stykker som hadde funnet veien til Rå.