Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug fikk spørsmålet: «Hvor lang tid mener statsråden det er rimelig at en eldre og syk asylsøker skal måtte vente på svar fra offentlige instanser som UNE, mens livet settes på vent?»

Usikker

Bakgrunnen for spørsmålet er 70 år gamle Almetu Gudissas situasjon. Hun har vært asylsøker siden 2003 og har de siste årene bodd Harstad og Kvæfjord. Nå er hun på mottak på Borkenes, som legges ned om kort tid.

– Gudissa sliter med flere helseutfordringer, som leddgikt og revmatisme. Lederen ved Kvæfjord mottak advarer derfor sterkt mot å flytte henne andre steder i landet, der hun vil stå uten nettverk. Hun lever i en usikker situasjon, uten trygghet for bosted i nærmeste fremtid, sa Henriksen.

Støttegruppa for Gudissa har søkt UNE om gjenopptakelse av saken.

– Gruppa har to ganger purret på svar, og to ganger bidratt med tilleggsopplysninger etter anmodning fra UNE. I mellomtiden er altså mottaket Gudissa skal bo i vedtatt lagt ned om kort tid, og hun lever i det uvisse om sin situasjon. Denne behandlingen av en eldre kvinne med dårlig helse opprører mange, sa Martin Henriksen.

Mange nekter å samarbeide

Sylvi Listhaug innledet sitt svar med å understreke at hun ikke kjenner den konkrete saken, og derfor ikke ville kommentere den.

– På generelt grunnlag vil jeg imidlertid opplyse at personer som har fått avslag på søknad om asyl både i førsteinstansen Utlendingsdirektoratet (UDI) og i klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE), eventuelt har valgt ikke å påklage UDIs vedtak innen klagefristen, har fått et endelig vedtak fra forvaltningen. Et endelig avslagsvedtak innebærer at søkeren plikter å forlate Norge. Vi opplever imidlertid at flere søkere ikke respekterer lovlig fattede vedtak fra norske myndigheter. Mange nekter å samarbeide om retur og fremmer i stedet gjentatte omgjøringsbegjæringer til UNE. UNE prioriterer nye saker, og ikke søknader der det allerede foreligger flere avslag og der sannsynligheten for et annet resultat er liten. Slik jeg ser det, er det i slike saker ofte søkerne selv som velger å sette sitt liv «på vent».