Sletten la fram spørsmålet i kommunestyret på tirsdag, på vegne av seg selv og partikollegene Christine B. Killie og Einar Aune.

Han viste til at Hålogaland Kraft Bredbånd nå tilbyr abonnenter på Lilleskånland tilknytning til utbygging i regi av dem selv, parallelt med at Skånland kommune nå bygger ut bredbånd fra Tjeldsund bru til Grovfjord.

På strekningen som kommunen selv bygger ut, er det Bredbåndsfylket Troms AS som ivaretar det praktiske, mens Trollfjord Bredbånd AS skal levere innholdet.

– Kan HLKs utbygging medføre inntekststap for Skånland kommune, spurte Sletten.

Han viste til at det skal være 13-14 interesserte på Lilleskånland og at HLK må ha 25 abonnenter innen fristen i mai, for å starte utbygging.

Det har fra politisk hold tidligere blitt bedt om at for eksempel også Steinsland bør få anledning til å knyttes til den storstilte bredbåndsutbyggingen i regi av kommunen.

– Hvordan påvirker HLK-utbyggingen en utbygging på Steinsland, spurte Sletten.

Ordfører Helen Berg Nilsen (Ap) svarte at deres utbygging primært er imellom Tjeldsund bru og Grovfjord. Dette prosjektet er ikke-kommersielt og kommunen har fått tilskudd fra fylket til denne utbyggingen. Administrasjonen vil kartlegge kostnadene, hvis områder utover dette også skal gis tilbud nå. Dette må i så fall bli en sak som kommer tilbake til kommunestyret.

93 private og en bedrift har så langt tegnet avtaler som abonnenter i prosjektet fra brua til Grovfjord.

Når det gjelder de tre områdene man har diskutert i forlengelsen av prosjektet, skal det per nå være 30 interesserte på strekningen Elvenes-Djupvik, 12 interesserte på Steinsland og 28 på Lilleskånland. Hvis Hålogaland Bredbånd bygger ut på Lilleskånland, kan interesserte melde seg hos dem. Først når utbyggingen for de tre ekstra områdene er politisk vedtatt, vil kommunens innholdsleverandør starte dialog med innbyggerne.

Skånland kommune har vært i dialog med Hålogaland Bredbånd om fiber til Lilleskånland, og stiller gatelysnettet disponibelt til oppheng av fiber.

– Skånland kommune har fått tilbud på områdene Elevenes/Djupvik og Steinsland-Lilleskånland. Foreløpig tilbud på Elvenes/Djupvik er kr. 860.000, og Steinsland-Lilleskånland er kr. 1.445.000. Dette inkluderer anslag på kundetilknytninger og forventet tilkoblingsavgift. Dersom Lilleskånland bygges ut av en kommersiell aktør, vil en utbygging av Steinsland innebære en redusert utgift. Det vil da legges til grunn at disse kan forsynes fra node på Sandstrand, og man sparer linjeleie og utgifter til etablering av node på Evenskjer. For kommunen vil dette således bety en redusert utgift. Kommunens kontantstrøm fra abonnentene vil ligge på 5-600 kr. pr år. Kommunen forventer ikke en positiv kontantstrøm fra noen av disse prosjektene, svarte Berg Nilsen.

Knut Sletten var fornøyd med svaret, og sa at han var glad for at de ikke trengte frykte at tilbudet for Djupvik-Elevenes og Steinsland vil falle bort.

– Vi er selvsagt også for kommersiell konkurranse mellom selskapene, la han til.