– Om formannskapet i nykommunen også skal behandle plansaker, vil de nok må ta natta til hjelp for å få nok tid, sa Knut Sletten (H) i kommunestyremøtet i Skånland tirsdag.

Politisk organisering av nye Tjeldsund er nå ute på høring, og var egen sak i møtet.

Sletten viste til at Planutvalget i Skånland i 2017 behandlet 108 saker, mens formannskapet behandlet 111 saker samme år.

- Interessant fagfelt

– Vi er i ferd med å etablere et superutvalg hvis formannskapet i den nye kommunen også skal behandle plansakene. Hvorfor skal vi legge ned et interessant fagfelt som politikerne har gledet seg over å jobbe med, fortsatte Sletten.

Han har ledet planutvalget i Skånland i åtte år. Han mener det beste for innbyggerne er om et eget utvalg håndterer plansaker, fordi det er mange henvendelser og spørsmål rundt disse sakene. Laila Benjaminsen (Ap), som leder utvalget i dag, ønsker også at nykommunen skal ha et planutvalg. Hun viste til den store arbeidsmengden som ligger på politikerne i planutvalget i dag.

Benjaminsen stilte også spørsmål med hvordan man skal velge representanter til kommunedelsutvalgene, som skal opprettes når Skånland slår seg sammen med Tjeldsund fra 2020.

Ordfører Helene Berg Nilsen (Ap) innrømte at hun har snudd i saken, selv om hun har sittet i arbeidsgruppa som står bak forslag om at formannskapet skal behandle plansaker i nykommunen.

– Etter at jeg har diskutert saken med flere så har jeg landet på at vi må ha et planutvalg, sa Berg Nilsen.

Vil ha fram innbyggernes meninger

Christine Bertheussen Killie (H) håper at organiseringen av ny kommune nå også vil engasjere innbyggerne, til å si hvordan nykommunen skal bli i møte med publikum. Hun foreslo ei ny fordeling av representanter i nye Tjeldsund. Nytt kommunestyret for de to kommunene skal ha 21 representanter. Syv av disse skal sitte i formannskapet, så skal to politiske representanter sitte i kontrollutvalget, mens to skal sitte i PSU. Killie foreslo så at det nye levekårsutvalget skal ha fem medlemmer, mens et planutvalg må ha fem medlemmer.

Tor Einar Fagereng, uavhengig representant, tok opp tråden fra Benjaminsen om kommunedelsutvalgene.

– Hvorfor kan ikke en som sitter i kommunestyret, sitte i kommunedelsutvalgene? Jeg tror det vil være en berikelse for bygdene om en representant som sitter i utvalget, også sitter i kommunestyret, sa Fagereng.

Killie synes også det er vanskelig å forstå hvem som skal velges inn i kommunedelsutvalgene, og om de skal ha beslutningsrett og talerett i kommunestyremøtene.

– Hvordan blir mandatet for utvalgene, hvis man har et utvalg for Kongsvik som representerer 250 innbyggere, mens et annet utvalg representerer Evenskjer med 1500 personer, sa Jan Hugo Olsen (Ap).

Einar Aune (H) minnet om at det står i intensjonsavtalen til Skånland og Tjeldsund at nykommunen skal ha kommunedelsutvalg, så det er for sent å gjøre om på det nå.

Det er foreslått fire kommunedelsutvalg med fem representanter hver i nye Tjeldsund. Alle bygdene skal være representert i utvalgene som skal sikre nærdemokratiet.

Møtet ble til slutt avbrutt med et gruppemøte, der man ble enige om et forslag til høringsuttalelse fra Skånland kommunestyre.

Skånland ber om at nykommunen skal ha et planutvalg. Organisasjonsprosessen med å utnevne representanter til kommunedelsutvalgene, skal vedtas av kommunestyret i nye Tjeldsund, foreslås det videre. Dermed får nykommunen gått seg til før man bestemmer hvordan utvalgene skal fungere. De foreslår at antall representanter blir slik Killie foreslo.