– Hvis politikerne, som skal ta en avgjørelse, ikke har full oversikt over alle kostnadene i Harstadpakken, bør de stoppe opp nå. De må skaffe seg kompetanse om pris, anbud og kontraktsinngåelse. Vi kan ikke ta av avgjørelser uten å skaffe oss skikkelig kvalitetsmessig innsikt i hva vi stemmer for, sier Knut Eidissen, daglig leder i Picasso og en av de store investorene i Harstad.

Kompetanse

Investor Knut Eidissen sier det er lett å være etterpåklok, men når budsjettsprekken for Harstadpakken nå er på nesten 1 milliard kroner, kan det være lurt å stille seg spørsmål om man har god nok informasjon denne gangen.

Han er først og fremst opptatt av at de som sitter med ansvaret for Harstadpakken vet hva de faktisk stemmer på.

– Jeg håper hver og en av våre politikere skaffer seg nok nødvendig innsikt og kompetanse, og at de er klar over sitt samfunnsansvar i denne saken, sier Eidissen.

Flere med dårlig råd

Flere næringsfolk Harstad Tidende har snakket med, mener den bebudede takstøkningen vil inndra millioner av kroner i kjøpekraft. Dette er penger som innbyggerne kunne ha lagt igjen i butikkene i og utenfor sentrum.

Eidissen håper politikerne tar innover seg at de representerer alle innbyggerne, også de som ikke har så god råd.

– Forferdelig trist

Han synes budsjettsprekken i Harstadpakken er forferdelig trist.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå hvorfor det ble slik. Saken er komplisert, og jeg har ikke tilgang til den informa-sjonen som politikerne og de ansvarlige hadde når de tok avgjørelsen. De må i alle fall sørge for at dette aldri skjer igjen, sier Eidissen.

Han har stor forståelse for at politikerne har en vanskelig jobb, og derfor er det viktig at de har kompetente rådgivere som sørge for at de får de rett informasjon og råd på forhånd.

– Det er viktig å ta lærdom av det som har skjedd. Og, sier Eidissen, av og til kan det være nødvendig å ta en tenkepause for å være sikker på at hver og en av politikerne har reell kompetanse i denne viktige saken som de skal stemme på.

– Mer informasjon

Styret i Harstadregionens næringsforening behandlet merfinansiering av Harstadpakken på et styremøte i går. Styret ber politikerne utsette saken.

– Vi trenger mer informasjon. Hva får vi for de 1,6 milliardene som ligger på bordet nå, og hva får vi ved å legge 900 millioner ekstra på bordet? Hva er gjort i Harstadpakken, hva gjenstår og hvilke nedtrekk må vi ta dersom vi stopper nå?

– Dessuten trenger vi en definisjon på begrepet «godt-nok-prinsippet», sier daglig leder Ole-Jonny Korsgaard og styreleder Roger Moe.

For pakken

De representerer flertallet av næringslivet når de nå går ut og ber politikerne sette pauseknappen på Harstadpakken.

– Vi er for pakken. Den har vært viktig for Harstad, men vi må vite at vi ikke går på flere budsjettsmeller. Akkurat nå er næringslivet usikker på om Harstadpakken er godt nok kvalitetssikret, sier de to.

Roger Moe og Ole-Jonny Korsgaard mener det er viktig med en timeout for blant annet å se hvordan man kan få mer ut av pengene som allerede ligger der.

Næringsforeningen minner om at det vedtaket kommunestyret gjør i dag, vil være gjeldende for Harstadsamfunnet i 18 år framover.

Pause: Investor og daglig leder Knut Eidissen anbefaler politikerne å ta en pustepause for å skaffe nødvendig oversikt over kostnadsbildet. Arkivfoto Foto: Odd Leif Andreassen