Forsvaret har lagt fram en ny reguleringsplan som ifølge turlaget innebærer utvidelse og inngrep i terrenget. Ifølge Harstad turlag er det to grunner til at planen ikke bør godkjennes.

– Det har vært skiløyper gjennom Sørlimarka, lenge før forsvaret etablerte skytefelt der, og helt siden det ble vanlig med snøskuter og tråkkemaskiner, har Kilkameratene preparert løyper. Kilkameratene har egne traseer for sine løyper, men gjør dette for at det skal komme Harstads befolkning til gode, heter det i en pressemelding fra turlaget, som fortsetter:

– De siste par år har forsvaret nektet preparering av løypene, og den foreslåtte reguleringsplanen vil sette en total stopp for dette. Det tillates endog ikke preparerte løyper i påskeferien. Forsvaret foreslår en ny løype utenom skytefeltet. Den vurderes ikke som tilfredsstillende for turgåere og barnefamilier.

– Dette er en vesentlig forringelse og et grovt inngrep i tradisjonell bruk av området, slår Harstad turlag fast.

Inngrep

Det andre forholdet er planlagte tiltak som, ifølge turlaget, medfører store inngrep i terrenget.

– Det planlegges nye veier, barmarksløype for hjul- og beltekjøretøyer, kjøreløype for lette kjøretøyer, bygninger på inntil 400 kvadratmeter, og to voller oppe i Soltuva. Den ene 20 meter lang og 12 meter høy, den andre 17 meter lang og 16 meter høy. Dette er voller på størrelse med 4–5 etasjes hus. Tiltakene vil medføre inngrep i terrenget og avskoging, og innebærer en rasering av terrenget, skriver turlaget i pressemeldingen.

Grell kontrast

Sørlimarka er et attraktivt turområde både sommer og vinter, og turlaget mener at forbud mot ferdsel i store deler av året ikke kan aksepteres og at de planlagte utbygginger ikke må tillates.

– Blir disse gjennomført vil det medføre en uopprettelig forringelse av et attraktivt landskap og viktig rekreasjonsområde. Det er også et faktum at sårbart vilt vil bli sterkt berørt av de planlagte aktivitetene, samt at inngrepet skjer i et av de største våtmarksområdene i Harstad og Kvæfjord kommuner.

– Forsvarets planer for Sørlimarka står i grell kontrast til Stortingets vedtak om en sterk nedbygging av forsvarets virksomhet og tilstedeværelse i Harstad, skriver Harstad turlag, som på møte i rådhuskantina onsdag får med seg representanter fra Harstad kommune og Kilkameratene for å orientere.