Den overgrepssiktede mannen i 60-årene har sittet i varetekt i Bodø i over to måneder. I neste uke går varetektsfengslingen ut.

Ubehagelig

– Det vil være ubehagelig for mine klienter hvis siktede slipper ut og kommer tilbake til hjembygda. De vil oppleve det som en ekstra belastning, sier Ovesen.

Ettersom noen av hennes klienter er mindreårige og under 16 år, har Ovesen vært til stede på de tilrettelagte avhørene på Barnehus i Tromsø og i Bodø. De øvrige klientene har vært avhørt på politistasjoner.

– Kjenner du til om noen av dine klienter har varslet barnevernet om overgrep?

– Etter det jeg kjenner til har ingen av mine klienter tatt opp denne saken med barnevernet.

Ovesen viser til at det spesielle med denne overgrepssaken er at den er omfattende og har pågått i så mange år. Fra 1970-årene og helt fram til siktede ble pågrepet 5. desember 2017. Saken skal inneholde forskjellige typer seksuelle overgrep.

Bekymringsmelding

Harstad Tidende har fått tips om at barnevernet for flere år siden fikk bekymringsmelding om den nå varetektsfengslede mannens omgang med unge gutter.

Ifølge tipseren skal bekymringsmeldingen den gangen ha blitt henlagt.

I en pressemelding fra politiet før jul kom det fram at siktede så langt tilbake som i 1999 ble anmeldt. Han var under etterforskning, mistenkt for seksuallovbrudd mot et barn under 16 år. Saken ble etterforsket av Lødingen lensmannskontor, og henlagt samme år.

– Alle meldinger sjekkes

Det interkommunale barnevernet i ETS har kontorsted i Bogen og ledes av Lill Cathrine Ekra. Hun har vært i stillingen i snart to år.

– Kjenner du til at dere skal ha fått tips om siktede for noen år tilbake?

– Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte det. På generelt grunnlag skal kommunen følge opp bekymringsmeldinger på vanlig måte. Alle meldinger skal sjekkes. Vi har en frist på tre måneder når det gjelder undersøkelser. Denne fristen kan utvides til seks måneder og deretter avgjør vi i fellesskap med familie om vi går videre med saken eller avslutter, sier Ekra.

Hun presiserer på generelt grunnlag at hvis barnevernstjenesten får meldinger som omhandler vold eller seksuelle overgrep, kontakter de politiet umiddelbart.

Beklaget

Rådmann i Tjeldsund, Monika Amundsen, kjenner ikke til at barnevernet skal ha blitt varslet.

– Jeg har ikke hørt om dette, men når en slik sak kommer fram vil det oppstå masse rykter.

På folkemøtet i Tjeldsund 25. januar sto rådmannen fram og beklaget på vegne av kommunen.

– Vi undrer oss over hvordan dette kan ha skjedd, og hvorfor det ikke er avdekket tidligere, sa rådmannen.

Helt ukjent

Ordfører Liv Kristin Johnsen i Tjeldsund mener det er viktig å forholde seg til fakta, og ikke gjøre situasjonen verre enn den er.

Når det gjelder rykter, sier ordføreren at det er naturlig at folk snakker sammen om saken.

– Selv er jeg ikke kjent med at barnevernet skal ha fått bekymringsmelding for flere år siden, sier hun.

Rådmann Steinar Sørensen har det overordnede ansvaret for det interkommunale barnevernet i ETS.

– Jeg har aldri fått noen bekymringsmeldinger i denne saken. Som rådmann har jeg heller ingen befatning med bekymringsmeldinger som kommer til barnevernet. Slik må det også være i sensitive saker, sier han.

INgen visste: Overgrepssaken skal ha pågått i 40 år. Ingen skal ha visst om saken.