Det er fjerde året elever med egne øyne får se hvordan det er i Etiopia.

– Heggen og Stangnes, sammen med Notodden videregående skole, har Alternativt Dagsverk, og skolene ønsker at elevene skal få reise ut for å se hva de har vært med og støtte. Og så skal de være motivatorer for videre arbeid for stiftelsen, sier Hans-Petter Schjelderup i Children`s Burn and Wound Care Founadtion.

Han forteller at det i fjor ble operert 274 pasienter i Addis Abeba.

Gjentar turen

Schjelderup synes det er spesielt artig at tre av elevene som reiste fra Norge lørdag, også var med i fjor. De valgte å bli med for egne oppsparte midler.

– Et par uker etter at jeg hadde kommet hjem kjente jeg at jeg ikke var ferdig i Etiopia. Jeg har fortsatt mer å bidra med, sa Bjørn Magne Aspdal før de dro.

Aspdal, Rikke Emilie Larsen og Kristine Schytte Hagebakken har spart opp penger for å kunne reise sammen med årets førstegangsreisende.

– Man utvider sitt verdenssyn, får se verden og ikke bare høre om den, sa han.

– Man blir knyttet til stedet og menneskene, la Larsen og Schytte Hagebakken til. – For oss var det klart allerede på flyet hjem i fjor at vi ikke var ferdige i Etiopia.

Positive mennesker

De håpet at ferskingene som er med på turen vil bidra til å spre engasjementet for det arbeidet Children`s Burn and Would Care Foundation gjør for brannskadde barn.

– Vi har prøvd å fortelle dem hva de kan forvente, men det er ikke mye vi kan si for å gjøre dem fullt ut forberedt på opplevelsene. Det må erfares personlig, sa Rikke Emilie Larsen.

– Det merket vi i fjor. Selv om vi forberedte oss på nett før vi dro, var det noe helt annet å komme dit, sa Aspdal.

– Man forventer jo ofte at det bare er elendighet, men vi traff de mest positive menneskene vi noensinne har møtt. Det lille de har, deler de gjerne. Og de har en egen evne til å finne det positive i livet, sa Larsen.

Alle tre var enige om at pengene de har spart opp for å bli med til Etiopia, er vel anvendt.

– En investering i livet og oss sjøl som mennesker, påpekte Bjørn Magne Aspdal.

Mange inntrykk

De som er i Etiopia for første gang var spente på hva de vil få oppleve.

– Det blir nok noe helt annet å komme dit, enn det vi har fått høre om på forhånd, sa Anne Lødtveit. – Vi vet jo ikke hvordan vi kommer til å reagere på det vi får være med på. Det blir nok mange inntrykk.

Og det kunne Hans-Petter Schjelderup underskrive på.

– Det første de opplever er de ekstreme forskjellene. Det kjører folk rundt i Porsche, og det sitter folk på gata uten klær. Kontrastene er ekstreme.

– Og når de får treffe noen av barna på avdelingen vår, blir det nok følelsesmessig enormt sterkt. Og så blir det en fantastisk opplevelse, for ungene kommer til å smile og være blide.

Burn Camp

Elevene blir i Etiopia i ei uke. Schjelderup blir igjen ei uke til.

– Norsk brannskadeforening kommer med to brannskadde pasienter fra Norge for å delta på den første Burn-campen for barn. Da samles brannskadde barn for å være sammen og leke litt.

– Det håper vi å gjøre til en årlig sak i Etiopia, sa Hans-Petter Schjelderup.

SMIL: Til tross for mye nød og elendighet, er ikke smilet langt unna. Slike kontraster får elevene fra Harstad oppleve i Etiopia.