I forbindelse med Tjeldsund-saken, der en mann i 60-årene ble pågrepet 5. desember og varetektsfengslet for seksuell omgang med mindreårige gutter, har kommunen laget en informasjonsbrosjyre om overgrep, av generell karakter.

– Det er utarbeidet en brosjyre som heter «Hva du trenger å vite om seksuelle overgrep». Den kan være til hjelp for dem som ønsker mer informasjon om temaet. I den finnes også kontaktinfo til hjelpeinstanser, lenker til sider og kompetansesenter, opplyser kommuneoverlege i ETS, Barbro Hætta.

Her kommer man også inn på hva som regnes for seksuelle overgrep eller krenkelser, og juridisk definisjon av dette.

Det finnes informasjon om hvilke signaler man kan se etter hos barn og unge i ulike aldersgrupper, som har opplevd overgrep. Dette med forbehold om at symptomene ikke nødvendigvis må være tegn på overgrep.

– Noe av årsaken til at vi lagde denne brosjyren var at vi opplever at foreldre er bekymret. Det viktigste en gjør som forelder er å være oppmerksom på adferdsendringer hos barnet sitt. Som voksen skal en alltid stoppe opp ved adferdsendring hos barn. Samfunnet generelt bør bli bedre til å stille spørsmål når barn endrer adferd, sier Hætta.

Hun mener generelt at det er viktig å bryte tausheten rundt tabubelagte tema, noe som er blitt fokusert på de senere årene, blant annet i tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det».

Tjeldsund setter i brosjyren fokus på hvilke senvirkninger som kan oppstå hos voksne som har vært utsatt for overgrep.

Sterk skyld og skam er bare noe av det man kan preges av. Angst, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, og selvdestruktiv adferd er andre konsekvenser.

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) har fått et eget avsnitt.Gjenopplevelse av traume, unngåelsesadferd, nummenhet og depresjon, eller hyperaktivering kan være en del av dette.

Ifølge politiet har 14 personer status som fornærmede og et titalls flere skal avhøres.

Kontaktinfo til hjelpeinstanser, og helsefagteamet er viet stor plass i brosjyren, da kommunen vil at innbyggere som har opplevd noe tar kontakt.

– Vi oppfordrer alle som har det vanskelig eller som kan ha tanker eller spørsmål til å ta kontakt. Alle henvendelser vil håndteres med konfidensialitet, heter det fra Tjeldsund kommune.

De har også opprettet et eget område på hjemmesiden til kommunen om Krenkelser, hvor all informasjon vil samles.

INFO: Tjeldsund kommune har laget egen brosjyre om seksuelle overgrep.