– Det ville ha blitt vanskelig for alle de fornærmede om han hadde kommet tilbake til bygda. Det sier advokat Mona Ovesen. Hun er bistandsadvokat for fire av 14 fornærmede i Tjeldsund-saken. Tre av hennes klienter er mindreårige, og skal ha blitt utsatt for overgrep fram til pågripelsen av den siktede 5. desember i fjor. For den fjerde fornærmede skal overgrepene ha skjedd for en tid tilbake.

Ulike reaksjoner

Bistandsadvokaten vil ikke gå inn på detaljer i saken, men opplyser at hennes klienter har vært utsatt for forskjellige typer overgrep. Hun vil ikke si hvor overgrepene har skjedd, men de skal ha foregått forskjellige steder. Ovesen vil ikke gå inn på om de fornærmede skal ha blitt utsatt for tvang eller trusler.

– Det er forskjellig fra sak til sak, sier hun.

De fornærmede har forskjellige reaksjoner, men det som har skjedd er belastende for alle.

– De bor i et lite lokalsamfunn, noe som gjør belastningen større. De kjenner siktedes familie, og de har båret på en tung hemmelighet som blir en merbelastning i tillegg til overgrepene. De er unge gutter og ønsker ikke fokus på dette skambelagte temaet, forteller Ovesen.

Felles for de fornærmede er at de ønsker fortgang i saken. Ovesen roser politiet for at saken har høyeste prioritet.

– Politiet har grepet fatt i saken på en god måte, og jeg er glad for at de har fått bistand fra Kripos og jeg håper at rettssaken kommer opp i løpet av året, sier Ovesen.

Hun berømmer også Tjeldsund kommune for å ha opprettet kriseteam.

– Har dine klienter fortalt noen om overgrepene?

– På generell basis er det vanskelig for alle, spesielt kanskje for gutter, å fortelle om slike overgrep. Jeg synes det er forferdelig at dette har fått pågått så lenge – at ingen klarte å få stoppet dette, sier hun.

– Har du tiltro til at det dine klienter forteller er troverdig?

– Jeg opplever det de forteller som veldig troverdig. Historiene har dessuten flere likhetstrekk, sier Ovesen.

Bistandsadvokaten skal ivareta fornærmedes og foreldres interesser i forbindelse med etterforskningen og under rettssaken.

– Jeg har samtaler med foreldrene, og også med de fornærmede hvis de ønsker det. Noen ønsker å snakke med bistandsadvokaten alene, fordi det er et vanskelig tema, sier Ovesen.

Så langt har 14 personer – i hovedsak gutter – fått status som fornærmede i overgrepssaken. I tillegg har et titalls flere personer meldt seg på politiets tipstelefon, og vil bli avhørt i tiden fremover.

Den siktede mannen har i et tidligere avhør benektet straffskyld. Hans advokat, Erling Malm, opplyste før helgen til Harstad Tidende at siktede har det tungt.

– Tror du #Metoo-kampanjen er bakgrunnen for at denne saken, som skal ha pågått i 40 år, nå kommer fram i lyset?

– Nei, det tror jeg ikke. En av mine klienter hadde ikke hørt om kampanjen. Jeg tror politiets åpenhet, opprettelse av tipstelefonen og en sterk oppfordring til folk om å melde seg, har gjort det lettere for andre fornærmede å ta kontakt, mener Mona Ovesen.

Den siktede Tjeldsund-mannens forsvarer minner om at hans klient nekter straffskyld i saken.

– Det er retten som skal ta stilling til bevisene i saken, og min klient har krav på å bli ansett som uskyldig inntil det foreligger en eventuell rettskraftig dom på det motsatte, sier forsvarer Erling Malm.

Fakta

Det var 5. desember 2017 at  politiet i Ofoten pågrep en mann i 60-årene i Tjeldsund. Han ble varetektsfengslet i fire uker. Mannen er mistenkt for seksuelle overgrep mot barn under 16 år.

Tirsdag 3. januar  ble mannen varetektsfengslet for fire nye uker med brev- og besøksforbud.