Gatekunst kan bli ny skole i Nepal

Gatekunstnere i Harstad åpner torsdag en salgsutstilling i Amfi Bertheus. Deler av salget går til et skoleprosjekt i Nepal.

Street art: Ei popup-utstilling av gatekunst blir satt opp i Amfi Bertheus i løpet av torsdagen. Deler av salget går til et skoleprosjekt i den jordskjelvrammede delen av Nepal, i regi av Stetind Aid Foundation. Foto: Privat 

nyheter

Det melder Bjørn Forthun, primus motor for utstillinga, og leder for Stetind Aid Foundation, som står bak arrangementet.

Fire kunstnere medvirker i utstillinga, både kjente og up and coming street art-utøvere.

Stetind Aid Foundation ble etablert av Bjørn Forthun etter en hendelse i Nepal for en tid tilbake hvor han mottok livreddende hjelp fra lokalbefolkningen.

- Nå ønsker jeg å gi noe tilbake. I første omgang gjenoppbygger vi en skole for 150 skolebarn i en landsby som ble sterkt preget av jordskjelvet i 2015. Skolen lå i ruiner etter skjelvet. I realiteten bygger vi en ny skole, slik at elever og lærere slipper å kjøre undervisning ute i gjørma, forklarer han.

Originalverk

Utstillinga blir satt opp i det tidligere Carlings-lokalet på Amfi Bertheus. I samarbeid med Nordic vil utstillinga ifølge arrangøren by på lounge og servering, presentasjon av kunsten, baråpning og DJ. Åpningen skjer torsdag formiddag, mens presentasjonen skjer utpå ettermiddagen, og den stenger ikke før midnatt. Det viktigste er naturligvis framvisning og salg av mange originale kunstverk fra fire kunstnere. Tjue prosent av inntektene går til skolen i Nepal.

Kunstnerne

Solsoldat har sin base i Lofoten med eget galleri, Galleri Skrei i Svolvær. Identiteten til omgivelsene er hans inspirasjon. Han har markert seg godt i Lofoten og Telemark, der kunsten hans er blitt landemerker. Parallelt med sin aktive kunstvirksomhet har Solsoldat utviklet eget merkevare på klær. Kjente samarbeidspartnere er i sikte både nasjonalt og internasjonalt. Han er innkjøpt av kunstsamlere, hoteller og restauranter, og henger i mange hjem rundt om i landet. Originalen av Solsoldat sitt velkjente motiv ”Utforske” er en del av utstillinga.

Rampestrek er en anerkjent street art-kunstner med både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Rampestrek at satt spor i miljøet rundt om i Norge, og har sin base i Harstad. Rampestrek tilbyr flere verk under utstillingen.

Wenche Eilertsen er en velkjent og anerkjent tatovør. Hun hele livet vært inspirert av, og drevet med, kunst, og i over 20 år skapt kunstverk direkte på kroppen. Wenche har mange talenter, og maling er definitivt en av dem. Under utstillinga bidrar hun med egne malerier.

JAJA er 10 år, engasjert, smilende og motivert. De siste tre årene har Jacob vært sammen med Solsoldat, og lært seg kunsten av street art. Dette vil være hans første utstilling.

Fjerde kunstner er Samuel Gurung fra Nepal. Han har drevet med maling hele livet, og bruker både olje- og akrylmaling. Samuel er fra fjellheimen, men har de siste årene bodd i Katmandu og drevet et avsidesliggende galleri. Hele salget går til Stetind Aid og skoleprosjektet.