Rådene er mange fra de to, som erfarer at førjulstida kan være tøff for mange. Flere frykter at de vil legge på seg alt fra to til fem kilo i jula.

– Avlys for alt i verden ikke jula, eller den julematen du gleder deg til å kose deg med. Alt handler om å planlegge, mener de to kostholdsentusiastene, som kurser folk i livsstilsendringer med trivselsvekt som mål.

Laaaaaang jul ...

– Alt handler om hvor lang man lar jula være. Jeg tror ikke man klarer å legge på seg fem kilo hvis jula bare varer i uka fra julaften til nyttårsaften. Men hvis den starter i november og varer til litt ut i januar, så er det vel mulig, sier Wenche Bogstrand.

Førjulstida kan være vel så tøff. Men også her handler det om å planlegge. Når man vet at man skal på julebord, eller at det vil bli stress med julegavehandling slik at man lettere tyr til usunne løsninger, så hjelper det på om man planlegger sunt kosthold dagen før og etter julebordet. La også kjøleskapet bugne av sunne saker slik at det blir lett å gjøre fornuftige valg i ei travel førjulstid.

Roede-metoden, som er konseptet de to følger, handler om å gjøre små enkle grep, som selv kan gjøre ribbefesten mindre kaloririk.

Du kan ha mer grønt på tallerken. Brokkoli og blomkål passer til det meste. Og så kan man velge bort medisterkakene. Familieribbe har mindre kalorier enn tynnribbe, fordi den er mer kjøttfull. Kalkun, reinsdyr og fisk kan også smake jul.

Og visste du at hvis man erstatter pinnekjøttet med pinnesteik, så halverer man kalorimengden? Bacon til lutefisken, kan forresten også byttes ut med kokt skinke, spekeskinke eller fenalår, så kniper man inn på kaloriene.

Kosen er viktig

– Men vi synes ikke at folk skal la være å spise det de har gledet seg til. For meg er det litt sånn «men matgleden min får du aldri ta fra meg», sier Wenche Fredly.

– Det er viktig å kose seg innimellom. Det er det som gjør dette til en livsstil, legger Wenche Bogstrand til.

Hun ville aldri valgt bort ribba.

– Jeg vil heller ha min tradisjon, og så ta grepene før og etter.

Selv om man kan fråtse i grønt i jula, drømmer de ikke bare om ei «grønn jul». De ønsker seg ei pudderhvit jul.

– Jeg pleier å si at man kan drømme om ei hvit jul ute, men ikke inne. Styr unna det hvite som salt, sukker, hvitt fett på kjøtt og bruk fløte i magre varianter. Jo mindre hvitt inne, jo sunnere jul, sier Wenche Fredly.

Begge lager førjulskalendere som gjør det lettere å planlegge matinntak og aktiviteter i hverdagen, sånn at det også blir anledning til kos med god samvittighet.

Ikke vær Kjip Kjipesen

Men hva med alle godteriskålene, som mange har som tradisjon å ha på bordet i juletida?

– Det er jo litt kjipt å være Kjip Kjipesen i familien. Ungene skal få lov til å ha sin kos, men det har noe med å gjøre sunne valg. Du kan jo ha frukt og nøtter framme i skålene og så ta fram godteriskåla når folk kommer på besøk, sier de to Wenchene.

De synes for øvrig at cherrytomater er like godt som smågodt, og så sunt at du kan spise uendelige mange av dem.

Et annet tips er å partere skumnisser og seigmenn i bitte små biter, så kan du kose deg lenge med en og en liten bit.

Når jula ringes inn er det også mange som har litt ekstra fri fra jobb. Det gir ei gylden anledning til å legge inn ekstra mosjon og trim.

– Ifølge Helsedirektoratet viser studier at fysisk aktivitet kan være tidenes «lykkepille». Det frigjør massevis av stoffer som gjør oss glade, sier Fredly.

– Men dere vil kanskje helst at folk skal legge på seg, sånn at dere får mange på kurs i januar?

– Nei, det er ikke et mål. Vi jobber for folkehelsa. Med Roedemetoden følges de offisielle helserådene hva kosthold og mosjon angår. Vi vil at folk skal få en Aha-opplevelse med å finne den gylne middelvei, der passelige doser av alt inngår. Ingenting er så sunt at du bare skal spise det, og det er heller ikke noe som er så usunt at du aldri kan spise det.

– Det beste for oss er når en kursdeltaker opplever at man kan spise seg til trivselsvekt, klarer å rydde tid til mer aktivitet og blir enda bedre kompis med seg selv. DET er julaften, det – hele året, avrunder de to av tre kursledere i Harstad/ETS.

MARSIPANGRIS ELLER MANDARINER: I stedet for å jafse innpå en marsipangris, kan du altså spise et kilo mandariner.