Palestinsk jul og harstadjul, ikke så stor forskjell

Vi har besøkt en palestinsk-norsk kjernefamilie. Vi var nysgjerrige på hvordan de feirer jul i vinterlige Harstad, langt fra varme Palestina. Hva spiser de og hva gjør de i jula?

GLEDER SEG TIL JUL: Heba, Mirelle, Lukas og Motaz gleder seg til norsk jul. På julaften lager de julebord hjemme med mange typer salater, de griller kjøtt, for det meste kylling og lam, og de tilbereder mange typer sauser som de er vant med fra Palestina. Foto: Siri Døsen 

nyheter

Hjertelig mottatt blir vi, når vi ringer på døra. Ungene løper glade omkring og vi føler oss velkommen. I stuen henger et bilde av Jesu nattverd og et bryllupsbilde. Det er dekket til ettermiddagskaffe og mens ungene leker så prater vi om julefeiring.

Familien har feiret jul sammen i Harstad 5 ganger siden 2012. Etter at Pappa Motaz hadde bodd i Norge i 5 år, kom hans kone til Norge for å feire jul i Norge. Motaz hadde bodd alene og hadde feiret julen alene uten familien og ikke vært så opptatt av juletre og juleting. Men i 2012 skulle de feire julen sammen for første gang som en liten familie, og han ville at de skulle gjøre julefeiringen så bra som mulig. Motaz sier – vi visste ikke så mye om jul og norske tradisjoner det første året. Han sier også at det tar tid å forstå nye tradisjoner. Han kjøpte juletre og lagde julemat med kalkun til familien den første julen. For Heba ble det ekstra rart, første jul i et fremmed land, hun kunne ikke norsk og med et lite barn og uten storfamilien i Palestina. Heba og datteren var ikke vant med norsk mat og egentlig er det vel slik vi alle har det, at i julen så vil vi spise det vi har som tradisjon å spise.