Avinor har store planer for et flyplasshotell med inntil 150 rom, rett foran terminalbygget på Harstad/Narvik lufthavn Evenes.

Samlet areal for det nye bygget er skissert til 5000–6000 bruttoareal i alt fra to til fem etasjer. Tomta som Avinor har satt av til hotell ligger rett foran terminalbygget, på parkeringsområdet P4 der leiebilene står parkert i dag. Gå-avstanden fra hotellet til terminalen vil bli på bare cirka 25 meter. Tomtestørrelsen er på 2200–3000 kvadratmeter.

– Endelig! Nå bretter vi opp ermene og går i gang. Å få på plass et flyplasshotell er noe vi lenge har ønsket. Vi har nå gjort en vurdering på at markedsgrunnlaget er der, så nå går vi videre med planene og inviterer interessenter til informasjonsmøter, sier Anne Britt Bekken, lufthavnsjef i Avinor.

Avinor ønsker seg et hotell på alt fra 120–150 hotellrom. I første etasje vil man ha kjøkken og restaurant, samt eventuelle kurs- og møteromslokaler.

– Hotelltomta ligger meget sentralt, men vi har likevel sikret oss nok plass til en eventuell videre utvidelse av terminalbygget begge veier, sier Bekken.

Etterlengtet behov

Det har lenge vært behov for et flyplasshotell på Evenes.

– Vi har gjort markedsundersøkelser og behovet er knyttet både til økt turisme i området, Forsvarets økende aktivitet, samt at det har vært etterspørsel etter et flyplassnært hotell. Det er også signalisert et behov for møteromsfasiliteter og konferanselokaler i ett hotell med helårsdrift, sier Bekken.

I forbindelse med Forsvarets etablering av fremskutt base for kampfly og base for maritime patruljefly, venter man mye entreprenør- og leverandørvirksomhet i utbyggingsfasen, samt store ringvirkninger i lokalmiljøet i driftsfasen fra rundt 2021. Det ventes også flere mindre bedriftsetableringer i forbindelse med økt virksomhet fra Forsvaret.

– Et hotell vil også ha positiv betydning for regionen inklusive byene Harstad, Narvik, Sortland og Svolvær, heter det i teaseren til prosjektet.

Samarbeid for utvikling og drift

I løpet av uka går de ut i markedet for å få kontakt med interessenter både når det gjelder bygging og drift.

– Vi er ute etter samarbeid både når det gjelder utvikling av flyplasshotellet og drift av det. Vi har tomt så vi vil tilrettelegge for samarbeidspartneren vi velger.

Tomta er regulert til luftfartsområde. Avinor har ikke avgjort om de vil selge eller feste bort tomta, men det vil de avgjøre i samråd med hotellutvikleren.

– Vi håper å få avholdt de første møtene med aktuelle interessenter første uka av desember. Vi henvender oss til alle seriøse hotellutviklere både på sentralt og lokalt nivå.

Avinor har ikke laget skisser av hvordan hotellet skal se ut. Det blir opp til samarbeidspartner å utvikle hvordan man ønsker at flyplasshotellet skal designes.

Avinor håper å ha valgt samarbeidspartner i løpet av april neste år, slik at avtalen er undertegnet før sommeren.

– Av erfaring vet man at en slik byggeprosess fort kan ta et par år, så i løpet av to år etter sommeren ser vi for oss at hotellet bør kunne åpne, sier Bekken.

FAKTA

  • Hotellet skal bygges midt i Nord-Norges tettest befolkede område

  • Hålogalands-regionen har 120.000 innbyggere

  • Nærmeste hotell ligger i Harstad, 45 kilometer unna

  • Hotellmarkedet i Harstad og Narvik har begge hatt flat utvikling på romkapasitet de siste årene, men i Harstad-området har man i høysesong for liten kapasitet og noe økt behov for rom

  • Antall gjestedøgn har økt på ferie og konferanse i både Harstad og Narvik det siste tiåret, mens det kun er Harstad som har en økning også på yrkesreiser.

Kilde: Hotelia/Avinor