Fredag var en historisk dag med storstilt markering av at landets nye kampfly F-35 er ankommet norsk jord. Etter hvert kommer kampflyene til Evenes, som skal stå fullt operativ som framskutt base fra 2022.

– Det har vært en flott dag og det er klart at dette er stas. Det er en historisk begivenhet for hele nasjonen og for NATO, og det er også trukket fram i alle taler i dag, sier Svein Erik Kristiansen, ordfører i Evenes.

Han var invitert til markering både torsdag kveld, samt til den offisielle markeringen på Ørlandet fredag, sammen med flere prominente gjester.

Spennende gjester

Evenes-ordføreren fikk treffe både sjef for Lockheed Martin, som leverer flyene, og den nye forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen, samt flere statsråder og andre gjester.

– Høydepunktet var uansett å få se det nye flyet for første gang, sier Kristiansen.

Gjestene fikk kun iaktta de nye flyene fra utsiden denne gang, men Luftforsvaret gjorde ei flott oppvisning som åpning av seremonien.

De tre nye kampflyene landet på norsk jord for ei uke siden, men den offisielle markeringen var lagt til 10. november, som er Luftforsvarets 73 års-dag.

Kake på Evenes

De fem-seks ansatte hos Forsvarsbygg på Evenes flystasjon, markerte også dagen med kake.

– Dette er en fantastisk milepæl. Det er viktig for Luftforsvaret, Forsvaret og hele Norge. Det er også viktig for oss i Forsvarsbygg som en markering på at vi har greid det. Det har vært et kjempeløp med masse jobb på kort tid, men Forsvaret smiler fra øre til øre ved overleveringen, og det tyder på at de er fornøyde med det vi har levert, sier Olaf Dobloug, øverste ansvarlig i Forvarsbygg for utbyggingen av Ørland flystasjon og Evenes flystasjon.

Han deltok også på markeringen på Ørlandet fredag.

Til Evenes etter hvert

At Evenes blir framskutt base kom ikke fram i de offisielle talene under seremonien i går.

– Dagen i dag dreier seg om noe mye større enn det, og det er at de nye kampflyene har kommet, så det hadde vi heller ikke ventet, sier Evenes-ordføreren, etter seremonien.

Nå reiser han hjem og gleder seg til at vi får se F-35 også lande på Evenes, selv om det er usikkert når dette blir.

KAKE PÅ EVENES: Forsvarsbygg-ansatte på Evenes fikk også kake i går som markering på at F-35 er ankommet og at organsisajonen har levert. Her er gjengen som jobber med eiendomsforvaltning i region Hålogaland. Fra venstre Mattis Lihaug, Steve Ulriksen, Knut Samuelsen og Tore Skaanvik. Foto: Margrete Dahl