Det er i år femten år siden toppeventyret tok av for alvor. Etter en sped start i prøveåret 2002, med 370 deltakere, har det vært en jevn økning bortsett fra et par sesonger. Rekorden ble satt forleden år med 2022 deltakere.

Ideen oppsto da Bedriftsidrettsforbundet kom med et utspill om at folk skulle opp av godstolen. Hva kunne gjøres? Asbjørn Kaarbø, aktiv i Bedriftsidretten gjennom mange år, tok initiativet. Siden har det bare ballet på seg.

Sikkerhet

Men forarbeidet er ikke gjort over natta. Sesongen starter som oftest med trehogst i egen bjørkeskog i Breivikhågen. Hjemme i fjøsen går kappsaga varm når Kaarbø sammen med gode hjelpere sørger for merkebrikker og staurer. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

I dag er tjue toppvaktmestere i sving med postkasser og merkeutstyr foran hver sesong. Før nye turmål tas i bruk, skal løypene prøvegås og ryddes der det ikke eksisterer turstier fra før. Sikkerheten til turgåerne skal sjekkes, og avtaler med grunneiere må være i boks. Både med hensyn til parkering og dyr på beite. Uten mange frivillige friluftsmennesker hadde ikke Ti på Topp blitt til det det er i dag. Det vil si tjue ulike turmål i tre kategorier: lett, moderat og krevende. Fem vinterturer, resten på barmark. Noen mer hyppig besøkt enn andre.

Magisk

Ikke alle higer etter tusenmeterstopper og lange dagsmarsjer. En av favorittene har lenge vært Keipen på Aunfjellet. Nesten 500 meter til topps på bare 30 minutter. Da kan alle få fjellfølelse, selv de minste. De siste årene har nemlig stadig flere familier med barn deltatt.

Keipen har også vært målet for en årlig felles midnattssoltur. I år stuet 240 personer seg sammen på toppen en sein junikveld. Minikonsert med Magnus Wærness, midnattssol og bålkaffe gjorde opplevelsen magisk.

Det har vært flere høydepunkter. Som midnattssoltur til Horntind i samarbeid med Harstad turlag, med over 70 fjellvandrere. I tillegg til årlige fellesturer med naturstier for barn.

Hekta

I løpet av disse 15 årene har rundt 90 ulike turmål i Harstad og områdene rundt vært besøkt. Uvisst av hvilken grunn er to tredjedeler av turgåerne kvinner. Kom igjen, mannfolk! Et dypdykk i historien kan også fortelle at en god del av de ivrigste har vært med i alle år. Man kan bli hekta. På fjelluft, himmelske panoramaer eller rett og slett helbred for kropp og sinn.

Etter hvert har Ti på Topp-konseptet blitt et mønster for andre lag. I 2010 fikk Harstad bedriftsidrett patentet fra Forbundstinget, og i dag er Ti på Topp etablert i nesten alle landets fylker. Et godt skussmål til friluftskommunen vår.

Førstkommende søndag inviteres turdeltakerne til sesongavslutning i Stangneshallen, med utdeling av krus og premieringer. Blant annet av Årets turbilde, som vil pryde turheftet for neste sesong.

Vi i Ti på Topputvalget vil gjøre vårt beste fremover for å lokke gamle og nye turentusiaster ut i marka, med både nye og gamle turmål. Vi håper mange tar veien til ei trivelig ettermiddagsstund i Stangneshallen.

HØSTIDYLL: Svellen i Skånland var ett av fem krevende turmål i år. Her fra en vakker septemberdag. Foto: Tina Eilertsen
TI PÅ TOPPUTVALGET 2017: Øverst f.v: Ketil Stavdal, Asbjørn Kaarbø, Kjell Søreide (daglig leder Bedrifsidretten), Arne W. Jensen, Sigurd Ditlefsen og Tina Eilertsen. Foto: Beate Tande