– Slagordet vårt har i alle år har vært «ditt naturlige stoppested». Vi ligger strategisk til, både i forhold til brua, flyplassen, Harstad og Vesterålen. Vi er midt i smørøyet, sier daglig leder Kjell Andreassen. – Med 4000 passeringer i døgnet er trafikkgrunnlaget godt. Og det blir ikke mindre, sier han.

Det er naturlig nok store sesongvariasjoner i besøket på kroa. I januar er antall gjester knapt halvparten av juli-tallet.

– Det er på veikroa. På hotellbiten har vi et jevnt godt belegg hele året, til nå i år 67 prosent belegg, sier Andreassen. – Til å være et utenbys hotell er det ganske bra, synes han.

Umiddelbar suksess

I 17 år etter at Tjeldsundbrua åpnet fantes det bare en parkeringslomme her. Men så fikk Andreassens svigerfar, Harald Johnsen en idé. Den gang jobbet han i ambulansetjenesten på sykehuset i Harstad. Den daglige pendlingen forbi parkeringsplassen, ga ham etter hvert en idé.

– Man ville jo etablere noe, men da måtte alt stemme. Og her stemte absolutt alt, sier han.

I 1982 hadde han kjørt forbi så mange ganger at tanken ble til handling.

– Først måtte vi kjøpe området, så måtte vi jobbe med flere etater for å få lov til å etablere oss. Det ble stort sett en positiv prosess, men saken om en avkjøring fra veien måtte behandles i vegvesenet tre ganger før vi fikk ja også der, sier han.

Han sier «vi», for han og kona Elsa ble et uslåelig team. Eventyret startet i mai 1984 med kafé og seks rom. Suksessen var ganske umiddelbar, til tross for at janteloven ble flittig brukt.

– Man blir ikke profet i egen hjembygd. Vi ble dømt nedenom og hjem av mange, sier hun.

Elsa tok overgang fra byggevarebutikken hun jobbet i, til familiebedriften ganske umiddelbart. Det skulle gå et drøyt halvår av det første driftsåret før Harald gjorde det samme.

– Jeg turte ikke helt å brenne alle bruer, så jeg jobbet på sykehuset fram til jul 1984.

Romvesen

Det har alltid vært viktig for driverne med et godt arbeidsmiljø. Det er kanskje derfor man i dag opererer med noe utradisjonelle stillingsbetegnelser. Selv er Kjell Andreassen «dagli gleder». Og nylig søkte bedriften etter et romvesen.

– De steller rommene, og det er sjelden du ser dem. Men de er der. Det var for øvrig ingen problemer å finne et egnet romvesen, sier han og legger til: – Vi har veldig fokus på ordnede forhold. Når det er på plass, er det rom for selvutvikling og trivsel, sier han.

Og så godt trives de, at mange kommer igjen år etter år for å få sommerjobb.

– Vi har ungdommer som har vært her i 11 år på rad, sier Elsa.

Utvidelser

Framtiden er lys. Det mener både den forrige og nåværende generasjonen drivere.

– Vi trenger mer kapasitet, for oftere og oftere er vi helt fullbooket. Det vil ikke bli mindre i framtiden med alt det som skal skje rundt oss, det være seg bygging av Hålogalandsveien og oppbyggingen på Evenes. Det er store investeringer som skal gjøres her i området, og det involverer mye arbeidsfolk, sier Andreassen, som er rustet for pågang.

– Vi har nettopp startet drift i ett av byggene på Elvemo. Der har vi 15 rom i litt enklere standard, godt egnet for anleggsfolk som vil ha ro og hvile fra arbeidet, sier han.

Elvemo er ikke et alternativ til eventuelle utvidelser ved brua.

– Skal jeg spå, så tror jeg det er rundt 100 overnattingsrom her i tillegg til sjøhusbebyggelsen når anlegget rundet 50 år, sier Harald Johnsen. Kjell Andreassen nikker.

– Det er rom for vekst her. I dag kan vi for eksempel ikke ta imot en busslast med gjester på hotellet fordi vi har så mange kontrakter som tar av kapasiteten. Skal vi komme inn på bussmarkedet, må vi ha flere rom, sier han.

Trygge

Det betyr at bedriften, som i dag er 33 år gammel, er sikker. – Vi føler trygghet med tanke på framtiden, sier Elsa og Harald Johnsen.

Kjell Andreassen er enig.

– Da vi for et par år siden så på hva som skal skje her, fantes det mange ideer om hva som kunne skje rundt oss - ideer som ikke var vedtatt realisert. Da sa Harald at om ingenting av dette blir en realitet, er vi likevel i vekst.

– Det var status da. Nå er mye bestemt, og det betyr mange prosjekter som gir mye mer trafikk hos oss, sier daglig leder Kjell Andreassen, som «dagli gleder» seg over å være midt i smørøyet.

Tjeldsundbrua 50 år

Video: Her åpner Kong Olav brua 22. oktober 1967

Vegvesenet: - Slik vil Tjeldsundbrua tåle alderdommen

Næringsliv: Her skaper de arbeidsplasser med brua som nærmeste nabo

Kommentar: På mange måter bygde de sin egen bru

Fremtiden: Hålogalandsbrua et lekkert stykke monumental brubyggekuns

Video: Se vår vakre videohyllest av Tjeldsundbrua