Salve nummer 499 skulle fyres av presis klokken 12.00 mandag. Helge Eriksen blir ofte omtalt som Harstadpakkens far. Han var i sin tid som ordfører den fremste forkjemperen for at også Harstadåsentunnelen skulle være en del av veipakken.

At tunnelbygger Aldesa valgte å spørre Eriksen om å fyre av den siste salven var derfor ikke unaturlig.

Smalt langt høyere en jeg trodde

– Jeg fikk den store æren å trykke på knappen inne i fjellet. Jeg innrømmer gjerne at pulsen slo ekstra mange slag i sekundene før salven smalt. Og smalt gjorde det virkelig, langt høyere enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Eriksen.

Han hadde ikke hadde vært inne i tunnelen før han i følge med blant andre sprengningsbas Jonathan Granlund tok turen inn for å fyre av den siste salven før åpningen mot Sama var et faktum.

Juvelen i Harstadpakken

– Når tunnelen står ferdig vil den bety en masse for byen. Jeg er sikker på at folk flest vil snakke om tiden før og etter tunnelen. Jeg mener fortsatt at denne tunnelen er selve juvelen i Harstadpakken som vil bidra til langt bedre og enklere forhold for store deler av byen.

– Tenk bare på hva det vil bety av mindre gjennomgangstrafikk i sentrum og de mange gatene i andre deler av byen som vil slippe unødvendig trafikk.

– Den vil også bidra til å vitalisere sentrum gjennom å gjøre det trygger å besøke å ferdes der. Og ikke minst vil den bidra til et langt mer miljøvennlig sentrum, sier Eriksen.

Fortsatt skeptisk til å øke prisen

Han innrømmer at kostnadssprekken på hele Harstadpakken kom uventet, og han er fortsatt skeptisk til at regningen skal skyves over på bilistene.

– Så langt det er mulig bør man strebe etter å holde seg til de satsene man gikk for i utgangspunktet. Så får man heller redusere eller utsette noen av tiltakene i pakken, selv om jeg ser at det antakelig vil resultere i at disse vil bli dyrere å få realisert senere, sier han.

Viktig å opptre ryddig

– Er du ikke villig til at det ses på mulighetene til å øke bilistenes andel, nettopp for unngå at det senere vil bli dyrere å fullføre hele Harstadpakken?

– Jeg er ikke katolsk på dette område. Men man må snu alle stener, og unngå at økningen ikke blir dramatisk stor. En stor økning er jeg skeptisk til, og vil stride imot forutsetningene da vi vedtok pakken. Det er viktig at man er ryddig i forhold til velgerne og befolkningen rundt dette.

Men i dag er det tunnelen vi feirer. Dette er en stor dag for byen, sier Helge Eriksen.

Helge Eriksen trykket presis klokken 12.00 på salven som sørget for åpning mot Sama, mens sprengningsbas Jonathan Granlund følger med på at alt går riktig for seg. Foto: andreas Isachsen
konjakkskål: Helge Eriksen fikk smake på konjakken som gikk rundt blant arbeiderne som har jobbet inne i Harstadåsentunnelen. Foto: andreas Isachsen
Bilde av alle som var tilstede da Harstadåstunellen ble feiret med kake etter gjennomslaget. Foto: Knut Ingebrigtsen