Norgesmesterskapet i undervannsfilm ble arrangert i år for første gang i historien. Juryen i Norges Dykkeforbund har blant annet vektlagt kvalitet, historieoppbygging og originalitet når de kåret Siv Pedersens film om Emil Eremitt. En historie om en liten eremittkrabbe som juryen skal ha falt pladask for.

Mellom flo og fjære

- De ville ha en historie, og jeg ville ha et gjennomgangstema. Så jeg følger ham så nært jeg kan for å få med alt han opplever på sin vandring mellom flo og fjære, forteller gullvinneren.

- Jeg har ikke filmet veldig dypt. Jeg ville presentere noe som var nært og tilgjengelig, og noe som skildrer livet under vann, sier hun om vinnerfilmen, som hovedsakelig er filmet i Brurvika på Stangnes i løpet av april og mai i år.

Hun presiserer at ingen dyr blir skadet eller plaget under innspilling.

- Man skal gå frem med respekt for naturen, noe også dommerne legger vekt på.

Formidler opplevelsene

Bak den 3,5 minutter lange filmen ligger mange timers arbeid etter utflukten under vann.

- Film tar tid. Det går noen timer med klipp og redigering til noen få minutter film. Men så synes jeg det er så artig å formidle opplevelsene. Jeg dykker sjelden uten foto- eller filmutstyr, da føler jeg meg naken. Film er ekstra spennende, fleksibiliteten med bevegelser og musikk gir mange muligheter. Det eneste du ikke får med er luktene, sier hun.

- En fantastisk verden

Den dykkerfrelste dama benytter det meste av fritida under vann. Hun drømte om dykking som jentunge. I løpet av de ti årene som har gått siden hun tok det første sportsdykkersertifikatet, har hun hatt over 100 dykk i året. Ikke bare i nærmiljøet. Hun har fotografert livet i Stillehavet og Middelhavet, Karibien, Rødehavet og til og med Det indiske hav.

- Det er en fantastisk verden der nede. Man opplever en egen komfort under vann samtidig som man får studere alt det flotte som befinner seg der nede. Og på land

har vi den sosiale biten, forteller hun, klar til dykkertreff på Norges største dykketreff i Gratangen førstkommende helg.

- Der blir vi over 60 dykkere. Masse hyggelige folk fra inn- og utland.

I fjor vant Siv Pedersen og dykkepartner Vidar Skålevik henholdsvis sølv og gull i NM i undervannsfoto i Haugesund. De gir seg ikke med det. I november deltar de i VM for tredje gang. Denne gang i Mexico. Noen har det best på bunnen.