Så langt er konklusjonen at Harstadåstunnelen har vært en arbeidsmessig suksess. Ingen ulykker, og svært få skader på boliger.

På veivesenets nettsider står det at tunnelen etter planen skal være ferdig sprengt i løpet av våren 2018. Slik blir det ikke.

– Nei, nå ser det ut til at entreprenøren er ferdig i løpet av neste måned. Det er vanskelig å si helt nøyaktig, men i midten/slutten av oktober er vi gjennom.

Godt fornøyd

Det sier byggeleder Børge Johansen i Statens vegvesen. Han legger ikke skjul på at han er fornøyd.

– Til å bore under en by, så har dette gått veldig raskt. Det synes jeg er helt fantastisk. Vi er svært heldige med fjellet, og dyktige folk gjør at dette går raskt. Vi har heller ikke møtt på så mye vann at det har skapt problemer, sier byggelederen. Men framover vil det gå saktere.

– Vi må nå under en bolig, og inn mot Samarundkjøringa justerer hovedentreprenøren salvene slik at man ikke går over tillatt nivå for hvor store rystelsene kan være. Derfor vil det ta litt tid før vi er ute i dagen.

Det er spanske Aldesa som er hovedentreprenør, og dette er deres første jobb i Norge.

Høres godt

Rømningstunnel sør kommer ut ved Forsvarets lønnsadministrasjon i Byskillet. Rømningstunnel nord kommer ut like nord for Harstad kirke. Der ble siste salve skutt torsdag denne uka.

Inne i hovedtunnelen kjører lastebilene i kolonne for å bli matet av en enorm hjullaster. To skuffer nysprengt stein tippes på lasteplanet, og dermed kan ti kubikk kjøres ut. I hovedtunnelen har Aldesa fram til i dag boret mellom 140 og 150 hull fem meter inn i fjellet. Hullene er fylt med nesten ett tonn sprengstoff før det hele fyres av. Noe som høres godt både ute og inne. Når tunnelen er ferdig sprengt, starter arbeidene med å få på plass kabler, vannledninger, drenering, lys og alt annet som må til. Høsten 2019 skal tunnelen stå ferdig.

PORTAL: Seljestadportalen er ferdig. NCC hadde jobben med å forskale og støpe den cirka 30 meter lange betongkonstruksjonen. Foto: Frank R. Roksoy
BORER: Svenske Jonathan Granlund boret torsdag de siste hullene i rømningstunnel nord. Den kommer ut like nord for Harstad kirke. Foto: Frank R. Roksoy
FORNØYD: Byggeleder Børge Johansen er strålende fornøyd med fremdriften i Harstadåstunnelen. Foto: Frank R. Roksoy
Hit: Her, mellom de to garasjene, er tunnelen nå. Den skal under det hvite huset på høyre side av veien. Foto: Frank R. Roksoy