Erna manøvrerer i opprørt hav

KrF er tvunget til å foreta en selvransakelse.

KrF er tvunget til å foreta en selvransakelse.

nyheter

Det blir ingen enkel manøver for skipper Erna Solberg å lose regjeringsskipet trygt i havn.

Jubelen var stor i den borgerlige leiren etter valget. Spesielt i Høyre og Frp. Også Venstre kostet på seg kraftige jubelscener etter å ha nådd sitt store mål; Å holde hodet over vannet og den beryktede og berømte sperregrensa. Verre er det i KrF, som hadde en «nær døden»-opplevelse valgnatta. Partiet sto på kanten av stupet, men berget seg med knapp margin over den magiske grensa.

Men det er altså disse fire partiene som skal videreføre samarbeidet og styre Norge videre. Foreløpig tyder signalene på at Venstre i utgangspunktet ønsker å gå inn i regjering sammen med Frp og Høyre, mens KrF holder avstand. Knut Arild Hareide sier han støtter Erna Solberg som statsminister, men har malt seg inn i et hjørne med å slå fast at det er uaktuelt å bli medlem i en regjering der Frp sitter.

Erna Solberg har lyktes med å holde den borgerlige siden samlet gjennom fire år og inn i en ny periode. Den videre ferden blir utvilsom tøffere. Avstanden er større enn noen sinne mellom Frp og KrF, og det handler mye om personkjemi. Både Per Sandberg, Per Willy Amundsen og ikke minst Sylvi Listhaug har vært giftige torner i KrFs øyne.

Venstre jublet hemningsløst over 4,3 prosent oppslutning, og har nå fått en ny sjanse til å prege regjeringens politikk. Det gjør partiet åpenbart best ved å gå inn i regjering. Det vil gi Venstre-velgerne mer «valuta for pengene», og det vil sette mer press på Frp. Siv Jensen & co vil rett og slett få mindre plass.

Det samme gjelder for KrF. Men Knut Arild Hareide har en betydelig lengre vei å gå enn Venstre-leder Trine Skei Grande, både fordi han har vært så tydelig på sin Frp-allergi i valgkampen, og fordi KrF-velgerne åpenbart er mer Frp-skeptiske enn Venstre-velgerne.

Men KrF er tvunget til å foreta en selvransakelse og svare på et spørsmål til seg selv: Hvordan få mest KrF-politikk gjennomført, og hvordan redusere Frps innflytelse i regjeringa? Svaret gir seg selv; Ved å gå inn i regjering.

Erna Solberg gjentar og gjentar at nå skal partilederne ta tida til hjelp, snakke sammen og finne gode løsninger. Og hun mener de har god tid, fordi det ikke er en helt ny regjering som skal stables på beina. Men skal hun lykkes med sitt overordnede mål, ei regjering med fire partier, må hun bygge en ny personkabal. Det betyr utskiftninger.