Kommentar:

Senterpartiets festaften

Senterpartiet er den store vinneren. Slik kan valget oppsummeres i Harstad-regionen.
nyheter

Da alle stemmene i Harstad var talt opp rundt midnatt, var tallenes tale hyggelig lesning for Senterpartiet, med en oppslutning på drøye 10 prosent og en fremgang på knappe seks prosent sammenlignet med stortingsvalget for tre år siden. Størst prosentvis fremgang har Slagsvold Vedum & Co. i Ibestad, der oppslutningen er 21,1 prosent, hvilket nesten tilsvarer en dobling sammenlignet med valget for fire år siden.  Også i Skånland, Kvæfjord, Evenes og Lødingen kan Sp vise til et resultat som må være tidenes beste. Også på fylkesnivå i Nordland og Troms gjorde partiet et brakvalg med sifrene 19 prosent og 15 prosent. Det representerer en fremgang på henholdsvis 12,5 og 8,6 prosent.

Disse tallene kommer likevel helt i skyggen av resultatene fra Andøy. Da  stemmene var talt opp, hadde Senterpartiet en oppslutning på drøye 72 prosent. Det er en fremgang på oppsiktsvekkende 64 prosent sammenlignet med valget i 2013. Nærmest kommer Arbeiderpartiet med 7,6 prosent. Det er en tilbakegang på formidable 27,2 prosent, og dermed en valgskrell nasjonen Norge neppe har sett maken til.

Det slo ikke ned som noen bombe at Senterpartiet ville gjøre et godt valg. Partiet har kommet godt ut på de aller fleste målinger, og det er åpenbart at kommunereform, støtten til Andøya flystasjon og helikopterbasen på Bardufoss har vært vinnersaker. Men også partiets holdning til politireformen har sanket stemmer også i vår region.

Årets valgthriller er over, og regjeringen Solberg skal styre landet i de kommende fire år. Men politikere i posisjon og opposisjon kommer til å gå utfordrende tider i møte. For folket har talt, og gitt klar melding om retning på flere områder. Og nå skal valgløftene omsettes til handling.