Over 200 konfirmanter i Harstad kirke fredag kveld:

Luthersk moro i kirka

Fredag kveld fikk konfirmantene i Trondenes prosti være med på ei 500-årsreise i Martin Luther sine fotspor.

LUTHER: Den eksentriske teologiprofessoren underviser. Fredag var 200 konfirmanter var samlet til forestillingen Luther med latter i Harstad kirke fredag kveld. MMS-fotod: Hanne P. Øygard  Foto: MMS-foto: Hanne P. Øygard

TESER: Martin Luther slår opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg.  Foto: MMS-foto: Hanne P. Øygard

ÅPNING: En ivrig Bodø/Glimt-supporter åpent forestillingen og skapte stort engasjement blant konfirmantene i Harstad kirke.  Foto: MMS-foto: Hanne P. Øygard

nyheter

Humor, historie og musikk i ei salig suppe, opplyser May-Britt Lund, som jobber med trosopplæring i flere av menighetene i Harstad.

I 1517 protesterte Luther kraftig mot avlatshandelen i den katolske kirke. Da Martin Luther slo opp 95 tesar på slottskirkedøra i Wittenberg, startet det som ble en gigantisk revolusjon som har fått store følger for oss i Norge.

– Fire skuespillere fra Ryfylke spilte 21 ulike roller, og ga konfirmantene en smakebit fra alle århundrene, med lokale vrier. Konfirmantene fikk møtene både pave, sleske avlatsmunkar, misjonskvinner og ikke minst en konfirmant som måtte pugge 759 spørsmål og svar på 1700-tallet, melder Tor Øyvind Skeideid, som er daglig leder for Ryfylke Livsgnist.

Viss ikke var det bare å glemme å bli konfirmert. En stor kontrast til dagens konfirmantundervisning.

«Luther med Latter» er utviklet og ble spilt av kulturbedriften Ryfylke Livsgnist i forbindelse 500 årsjubileet for reformasjonen. I løpet av året blir det 55 forestillinger i hele Norge. Denne uka har gruppa vært på turné i Nord-Norge, i Leknes, Øksnes og altså nå Harstad.

– Konfirmantene i Trondenes fikk også bli ekstra kjent med både Hans Egede, erkebiskop Olav Engelsbrektsson fra Trondenes, Petter Dass og andre lokale helter, opplyser May-Britt Lund, om hva de over 200 konfirmantene i Trondenes prosti fikk med seg i forestillingen i Harstad kirke fredag kveld. Hun er imponert over at 200 konfirmanter valgte å følge den to timer lange forestillingen i Harstad kirke.