10. september starter småviltjakta. Sander Berg er jaktansvarlig på Parabolflua i Harstad. Han var bare fem år gammel da han første gang var med pappa på jakt. 19-åringen har jaktet både storvilt og småvilt i mange år, og i fjor skjøt han sin første elg.

– En fantastisk opplevelse, sier han.

Regel nummer én er å ha klær som vises godt. Dette gjelder både storvilt- og småviltjakt.

– Spesielt nå i høstsesongen der du møter bærplukkere og andre i marka. Det har vært ulykker før, og det kan skje igjen om du ikke tar de nødvendige forholdsregler. Det er også viktig at bærplukkerne har klær som vises godt, sier Sander som selv har valgt en rød allværsjakke med membran, i dette tilfellet Gore-Tex, som holder regnet ute.

– Den er også lett å gå med. Under den har jeg en ulltrøye som både puster og holder kroppen varm om jakken blir fuktig på innsiden, sier Sander og minner om at det er viktig å finne klær som passer, siden det er luftlagene som isolerer.

– Men blir ikke haren og rypa skremt av farger?

– Nei, det har jeg ikke opplevd. Sikkerhet er uansett det viktigste ved all jakt.

Alle jaktbare fugler og arter som hare, bever, rødrev og mårdyrene (unntatt jerv) regnes som småvilt.

Storviltjakt

Til storviltjakta bruker Sander en jaktdress med Gore-Tex-membran.

– Den er myk og dermed nesten lydløs når jeg beveger meg, noe som er en fordel når jeg sitter på post, sier 19-åringen som synes det er viktig at dyr og fugler som skytes, brukes til noe. Enten det er pelsen til reven eller kjøttet til rypa og elgen.

– Det er vel bare kråka jeg ikke bruker til noe. Men den skyter jeg for å holde bestanden nede.

Følgende arter defineres som storvilt: elg, hjort, dåhjort, villrein, rådyr, villsvin, muflon, moskusfe, bjørn, ulv, jerv og gaupe.

Riktig skotøy

Når det gjelder buksa, har Sander valgt en kombinasjon av Gore-Tex og softshell.

– Det flotte med softshell er at de er myke, de puster og de bråker lite. Så kan det være Gore-Tex på den delen av buksa som er mest utsatt for regn.

Når det kommer til sko, så foretrekker Sander å gå med lærsko.

– Selv liker jeg sko med høyt skaft som gir god støtte for ankelen. Det kan være hvilket merke som helst, så lenge de passer din fot og skoene holde de kravene du stiller.

– Hørselvern er vel ikke så mange som bruker?

– Kanskje ikke på småviltjakt, men de er viktig på storviltjakt der skuddet høres godt. Noen hørselvern har aktiv støykansellering som blokkerer for høye lyder, men du kan likevel høre stemmene til folk rundt deg. Jeg anbefaler å ha noe i ørene når det smeller, uansett jakt, rett og slett for å hindre at du mister hørselen, sier Sander som benytter all ledig tid på denne tida av året til å gå på jakt. Han har et tips til et par ting til du bør ha i sekken.

– Jeg er ved et par anledninger blitt innhyllet i tåke. Da er det lurt med en Jerven-duk og et telys slik at du holder varmen til tåka blir borte. En ekstra sjokolade skader heller ikke, sier Sander Berg.

RIFLE: Våpen til småvilt og storvilt får du fra noen få tusenlapper og så langt opp du føler at du bør for å treffe…

Våpenpriser

Våpen får du i alle prisklasser. Det viktigste er at børsa passer til personen som skal bruke den. En rifle eller hagle får du fra +/- 5000 kr – 30.000 kr. Og har du lyst å bruke mer enn dette, er det muligheter for det.

– Det er vanskelig å nøyaktig pris, da behovene varierer fra kunde til kunde.

– Er det slik at billige børser bommer mest?

– Tvilsomt, men du skal ikke undervurdere at følelsen av å ha et kostbart våpen gjør sitt til å øke treffprosenten, smiler Sander Berg.