– Jeg har vært på elgjakt, men endte opp som rypejeger. Der jeg var på elgjakt var det mye postsitting, men det falt ikke helt i smak. Jeg vil heller bevege meg ute i naturen, forteller han.

Alfa og omega for jakt og jegere, uansett om man jakter fugl eller storvilt, er sikkerheten. Årsaken er så åpenbar at den neppe trengs å nevnes, men likevel:

– Man må gjøre alt man kan for å unngå ulykker. Det er i snitt ei dødsulykke under jakt annethvert år her til lands. I tillegg er det en god del ulykker der folk blir skutt, men overlever. Uansett er det for mye, sier han.

Trygghet er viktig for å få ei fin jakt – trygghet for seg selv og de man jakter sammen med.

– Det er viktig at man snakker sammen før man går ut; hvordan skal man gå, at vi ser hverandre, hvor vi skal skyte, altså hva som er sikkert skuddfelt, og hva gjør vi når vi tar pause. Man skal vite at når man møter kompisen, så er våpenet hans uladd. Det er kanskje innlysende for mange, men likevel greit å ha snakket om på forhånd, mener Heggen.

Knekk hagla

Sikkerheten er hver enkelt jegers soleklare ansvar.

Flere og flere jegere velger å bruke klær i kraftige farger. Dermed blir de lettere sett av andre jegere, og ulykker kan unngås. Det kan være avgjørende for om man trekker av eller lar være.

– Man skal jo ikke trekke av skuddet før man er sikker på det man skyter på, og hva som er bak. Er du ikke helt sikker på at skuddet ikke kan treffe noen, så skal du heller ikke skyte.

– Og du skal alltid behandle et våpen som om det er ladd. Du skal aldri peke mot noen med våpenet, selv om du vet at det ikke er ladd. Møter du en annen jeger på fjellet, så knekker du hagla og tar ut patronen, og viser dermed vedkommende at geværet ikke er ladd.

Hans mening om norske jegere er positiv.

– Jeg har inntrykk av at de aller fleste er flinke. Jeg har aldri møtt noen som ikke knekker våpenet og viser at det ikke er ladd.

Usikker? Hold igjen

Rypejakt er spesiell i den forstand at fuglen plutselig flyr opp. Du kaster opp hagla og trekker av. Men er du helt trygg på at skuddet ikke rammer jaktkompisen din, uansett om han er to eller firbeint?

– Flyr rypa opp til siden, skal du være sikker på at kompisen din ikke befinner seg i den retninga. Er du usikker, er det bedre å holde igjen skuddet, sier Heggen.

– Folk tenker nok sikkerhet, men ulykker kan jo skje. Jeg tror at den farligste tanken er «det skjer ikke meg». Det kan faktisk skje hvem som helst. Når du skal hoppe over den bekken du har hoppet over mange ganger før, så knekker du hagla og tar ut patronen. Da unngår du at skudd går av den gangen du sklir.

Med sikkerhetstanken fremst i pannebrasken bør det bli ei god jakt.

– Jeg tror at de aller fleste rypejegerne er fornøyd med å se litt fugl, med naturopplevelsen, samhandlinga med hunden og bonusen med ei rype eller to i sekken.

Trygg i naturen

Hva så med andre brukere av skog og mark? Bør de skygge banen mens jakta pågår? Politimannen og jegeren sier nei.

– Det skal ikke være noen grunn til det. Det er nok trygt for alle å ferdes ute, særlig om de vises godt fordi de har klær i sterke farger.

Svein Heggen er for tiden uten en firbeint jaktkompis, men å hoppe over jakta er ikke aktuelt.

– Nei, det blir nok en tur, sier han.

KNEKK: Når du går i fjellet skal hagla være knekt. Dermed er du selv trygg, samtidig som også andre jegere du møter kan føle seg trygge. Arkivfoto: Torkel Skoglund