— Det er ingen garanti om flere arbeidsplasser i nord om Arbeiderpartiet får bestemme. Partiet går nå bort fra sin lange tradisjon som kunnskapsparti, da de kun vil åpne områdene ved Nordland 6. Da er sannsynligheten stor for at eventuelle funn vil bli ført til eksisterende infrastruktur som for eksempel Aasta Hansteen. Det gir minimale ringvirkninger i nord og vil heller være en katastrofe for landsdelen, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til Harstad Tidende.

Han deltar i politisk toppmøte på Petro onsdag, der både Frp, Høyres og Arbeiderpartiets syn på nordnorsk sokkel skal debatteres.

Ringvirkninger til Vestlandet

Siv Jensen fikk nylig på pukkelen for å ha ytret partiets sterke ønske om å åpne hele Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning, med å lokke med arbeidsplasser for Vestlandet.

– Det hun mente var at staten vil gå glipp av 200 milliarder kroner til verftsindustrien på Vestlandet, med Aps kompromissforslag. Hammerfest har for eksempel store ringvirkninger til leverandørindustrien på Vestlandet, så LoVeSe er viktig for hele nasjonen, Om man åpner hele LoVeSe neste år vil det gi svært store ringvirkninger i nord. Vi må sørge for at LoVeSe konsekvensutredes og at hele området åpnes. Kun slik kan vi sikre lokale ringvirkninger i form av milliarder av kroner direkte til leverandørindustrien i nord, mener Søviknes.

Han sier flere selskaper i Nord-Norge allerede er kvalifisert til å levere til oljeindustrien.

Satser på rask åpning

Oljeministeren lover at hvis Fremskrittspartiet og Høyre blir store nok etter stortingsvalget, så vil de gjøre det de kan for å få på plass et politisk vedtak som gjør at man kan åpne sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen, slik at oljeselskapenes planer kan settes i gang så raskt som mulig, kanskje allerede neste år.

Fremskrittspartiet mener det vanskelig kan bli en bra oljepolitikk med Arbeiderpartiet ved roret etter valget, da de mener de siste meningsmålingene tyder på at Ap må ha støtte fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt, for å få flertall.