Lokalkulturell festdag med appell:

Ungdommen trådte til

Lørdag inviterte Tårstad-bygda til marked, og når det er Tårstaddag, stiller den yngre generasjon opp for å hjelpe til.

28NYHTårstaddagen 1: FRIVILLIGE: Disse seks er bare noen av de unge som jobbet som frivillige på Tårstaddagen. Fra venstre: Andreas Normann Olsen, Markus Skogstad, Jonas Myrvang, Sofie Helland Johnsen, Bjørn Einar Gunnarsen og Sindre Viksund. Foto: Per Jan Pedersen 

28NYHTårstaddagen 2: MØSSBRØMLEFSER: Disse damene hadde nok å gjøre, for etterspørselen etter møssbrømlefser var stor. Fra venstre: Torill Dahlseng, Aud Nylund, Hilde Helland og Trude Ryland. 

28NYHTårstaddagen 3: DEMONSTRASJON: Knut Seppola, som jobber ved ETS Ambulanse, demonstrerte den nyinnkjøpte hjertestarteren for et interessert publikum. 

28NYHTårstaddagen 4: STEMNING: Sola glimret med sitt fravær, men stemninga på årets Tårstaddag var upåklagelig. 

nyheter

Da den 16. Tårstaddagen ble åpnet på lørdag, var alt klart for et solid publikumsbesøk. Det er mye som skal forberedes, og under selve markedet hadde arrangørene hektiske timer.

Dugnadsånden går i arv

For bygdas unge som har vokst opp med det årlige markedet, er det ikke bare en plikt, men også kjempepopulært å få hjelpe til.

– Det er ei nedre aldersgrense ved femte klasse for å få jobbe som frivillig, og vi synes det er stas å få T-skjorte og vest somsynlig bevis for at vi er med i arrangørstaben. Vi har mange oppgaver som for eksempel å gå med mat til de voksne som jobber rundt på området og plukke søppel, og så er vi selvfølgelig med på å rydde opp når Tårstaddagen er slutt. Vi synes dette er gøy, og en gang i framtida er det kanskje vi som har ansvaret for arrangementet, sa Sofie, Andreas, Markus, Sindre, Jonas og Bjørn Einar.

Møssbrømlefser

I ETS-regionen vet de fleste at siste lørdag i august er det bygdemarked på Tårstad. I år var det over 30 boder der publikum ble fristet med alt fra sjokolade, spekemat, håndarbeid og bøker til fagre partipolitiske løfter. I teltet på baksida av bygdehuset Solbakken stimlet folk sammen for å kjøpe møssbrømlefser som er en kulinarisk tradisjon fra Salten-området.

– Vi har bakt 250 lefser på forhånd, og her varmer vi dem på takka og smører rikelig med søvvel på dem. Så brettes de sammen og er klare til servering, fortalte Hilde Helland.

Hjertestarter til bygda

Inntektene fra Tårstaddagen går i hovedsak til bygdehuset Solbakken som etter hvert har blitt bygdas storstue der det blant annet arrangeres kino, konserter, teater og dans. Som en takk til bygda for all god hjelp hadde arrangørene i år kjøp inn en hjertestarter som blir plassert på bygdehuset. Alle i Tårstad skolekrets vil i høst få opplæring i bruk av hjertestarteren.