Det sier festivalsjef Jan Santocono etter tre dager med konserten og marked i Harstad sentrum.

– Vi har økning på de fleste plasser i 2017. Spesielt på torsdag der vi nå har klart å få til en kveld med en fullverdig artistrekke. Her tror jeg vi traff mange av de unge med artistvalget, sier Jan.

– Tilbakemelding fra artistene er også oppløftende. Jeg snakket mye med Alan Walker etter konserten. Han kom rett til Harstad med privatfly fra Sveits. Der hadde han holdt to konserter. For han hadde møtet med Harstad vært dagens høydepunkt, forteller Santocono.

Han mener at festivalen Bakgården er i ferd med å finne sin form. En intim og kompakt festival tredje helga i august.

– I år har vi slått alle tidligere rekorder på de fleste områder. Det er niende gang at Bakgården avvikles. Vi har økt sakte, men sikkert fra år til år.

Han er også godt fornøyd med å få på plass musikalen Bakgårdskattene. Over 1.000 personer var på plass på forestillingen lørdag formiddag. Aktiviteter for barna på dagtid er også en viktig del som en ønsker å utvikle videre,

Støtter opp

– Vi har vært usedvanlig heldig med væreforholdene. En av hovedårsakene til at konserter og marked blir bra, er at byen befolkning bidrar og stiller opp. Vi har vært utsolgt på de fleste av våre arrangementer. Det varmer en festivalsjef, sier Jan

Søndag formiddag var han på vei til Nordreisa med et av sine avkom som skulle på skolestart i nordfylket. Søndag regnet det i byen og de frivillige jobbet med nedrigg.

– Når alt utstyr er satt på lager, så er Bakgården 2017 nesten historie, sier han.

Santocono og gjengen i Bakgården 2017 kan glede seg over tre flotte dager med musikk og marked.

Frivillige

– Det er de frivillige som er den største sponsoren av Bakgården. For å låne noen ord av banksjef i Harstad Sparebank, Frank Kulseng, forteller festivalsjefen.

– De frivillige gjør en enorm innsats for Bakgården. 215 frivillige har lagt ned 4800 arbeidstimer. Verdien av dette arbeidet er uvurderlig. Derfor gleder jeg meg til avslutningen av Bakgården 2017, som i september avsluttes med en fest for de frivillige, sier Jan Santocono.

Han mener at Bakgården 2017 er i nærheten av hva en kan forvente av festivalen i fremtiden.

– I år har vi et budsjett på 5,7 millioner kroner for festivalen. I 2018 runder vi 10 år. Jeg kan allerede nå si at omsetningen blir større i jubileumsåret.

– Vi har allerede startet planleggingen av det som skal skje i 2018. Vi har allerede klart en artist til en av de tre kveldene med musikk i Bakgården, sier han.

Høydepunkt

– Jeg synes personlig at fredag kveld med Dagny, Jarle Bernhoft og Timbuktu, var det musikalske høydepunktet, sier Jan.

Det er noe eget når mørket senker seg over Bakgården, da stiger temperaturen inne blant publikum og musikerne på scenene.

– Dette er det heftigste vi har gjort i år, sa TNT, da de avsluttet Bakgården lørdag kveld.

– Det er trivelig at også artistene har positive opplevelser med å spille her i Harstad. Det er både viktig og bra for etterveksten av Bakgården, mener Jan Santocono, når han søndag gjorde en liten oppsummering av det som skjedde i Harstad i løpet av tre hektiske dager med Bakgården.

Det er også Bakgården Marked opplever vekst fredag og lørdag. I år hadde en spredt markedet opp til parkeringsplassen til Sparebanken Nord-Norge. Likevel var det stinn brakke på torvet og i Strandgata lørdag formiddag.

– For meg som utstiller har det vært skikkelig artig å stå her i Strandgata. Her har vi fått folk til å kysse på plakat. I tillegg har de ansatte tilbydd noen typer ansiktspleie. Vi har også solgt gaveposer med produkter til fordelsaktive priser. Det er viktig at en har litt av hvert når en flytter butikken ut fra butikken og inn på torget under et marked, sa Kjersti Mikkelborg, som driver Spa Spa tre-fire steinkast fra standen i Strandgata lørdag formiddag.

– Ekstra morsomt har det vært å snakke med passasjerer fra turistskipet som lå til kai her lørdag. De tyske turistene var fra seg av begeistring over bodene og folkehavet, forteller hun.

STILLER: – En av hovedårsakene til at konserter og marked blir bra er at byen befolkning bidrar. Vi har vært usolgt på de fleste av våre arrangementer. Det varmer en festivalsjef, sier Jan Santocono. Foto: Frank R Roksøy Foto: Frank R Roksøy
MARKED: – Det har vært sydlandsk stemning her lørdag. Mange av passasjerer fra turistskipet likte folkelivet her lørdag, sier Kjersti Mikkelborg, daglig gleder ved Spa Spa. Foto: Tore Skadal
HØYDEPUNKT: TNT satte pris på å spille på Bakgården lørdag. Foto: Lars R. Olsen
STEMNING: Den svenske hiphop-artisten Timbuktu gledet mange med sin konsert fredag kveld. Foto: Frank R. Roksøy
TRAFF: Bergenseren Alan Walker hadde en positiv opplevelse i Harstad torsdag. Han fløy rett fra Sveits til Harstad med privatfly for å spille i Bakgården. Foto: Øivind Arvola