Onsdag 16. august er det på dagen 40 år siden Elvis Presley døde, og det gjør en gjeng musikere i Harstad noe med.

Rundt den ungarske elviseksperten Gabor Homoki rigger nå Knut Erik Sundquist - og sønnen Edvard - til et orkester som skal hylle popkongen på sin helt spesielle måte, en hel kveld.

- Gabor Homoki kan godt kalles et elvisfenomen. Han synger elvislåter slående nært opp mot Elvis Presley sjøl, og gir arrangementene en helt egen tone og humør, sier Knut Erik Sundquist.

- Først og fremst er han en internasjonal fiolinist og kammermusiker av høy klasse.

Sundquist er blitt kjent med Homoki gjennom engasjement i orkestere i Europa. Det er alment kjent at fiolinvirtuosen er en pasjonert Elvis-fan - og ekspert.

- Vi spilte sammen i Budapest nylig. Han nevnte at Elvis’ 40-års dødsdag var 16. august, og da var det bare å gå i gang, siser Sundquist. Noen telefoner, og venner rakte opp hånda, og snart sto et seks personer stort band klart.

Sønnen Evard Sundquist, nylig ferdig med studiene i rytmisk gitar ved konservatoriet i Kristiansand, tok utfordringa med å arrangere de 16 låtene Elvis hadde på lista i kanskje sin beste konsert, Aloha from Hawaii, i 1973. Han blir orkesterets kapellmester, mens pappa Knut Erik selvsagt spiller bass.

- I tillegg har vi fått Ole Thomas Gjærum på trompet, Øystein Heide Aadland på tangenter, Hans Petter Vabog på trommer og Gudrun Faleide Fristad på saksofon, sier Edvard Sundquist.

De to blad Sundquist tror på en alle tiders kveld, med senterpunktet Gabor Homoki midt i en perlekrans av ekstremt allsidige musikere, fullt ut i stand til å piske nytt liv i gamle, slitne travere. Elvis er ikke daglig kost for en del av musikerne i gruppa, men det kan være nettopp det som utgjør den ekstra kvaliteten på en konsert som skal hylle en musikalsk majestet av Elvis Presleys format, tror de.

Konserten foregår på utestedet Torvet 3, som omskaper både interiør og tilbud til å kle kveldens feiring best mulig.

Elvis Aaron Presleys hjerte sluttet å slå en gang på formiddagen 16. august 1977, 42 år gammel. Det var noen timer til han skulle på scenen for å gi nok en fullsatt konsert. Kroppen var påvirket av omkring et dusin legemidler. Tross iherdige gjenopplivningsforsøk både hjemme på Graceland og på sykehuset, ble han erklært død klokka halv fire på ettermiddagen lokal tid. Time Magazine mener han hadde større påvirkningskraft i samtiden enn Adolf Hitler, pave Paul II og Martin Luther King. Låten That’s All Right er kåret til popens viktigste enkeltinnspilling, og Presley kan ha solgt opp mot to milliarder plater, de fleste etter hans død. Presleys sangkarriere gikk i topp i 1956, og holdt seg der stort sett helt fram til han døde.

Elvishyllest: Edvard og Knut Erik Sundquist stiller med Elvis-imitator i særklasse og et råsterkt band - og hele Aloha from Hawaii-konserten på Presleys dødsdag onsdag. Foto: Knut Godø Foto: Knut.Godo@ht.no