Hei, Bent Høie. Historien om Edel og Henry er flott! Men jeg har et lite hjertesukk.

- Jeg som pårørende blir like skuffet og oppgitt hver gang type glansbilde-historie kommer på trykk i HT. Hva med å vise hele bildet, spør Torhild Lorentsen fra Harstad.

FINT, MEN... Helseminister Bent Høie besøkte tirsdag Bergsodden sykehjem, hvor han fikk en fin historie blant annet om Edel og Henry, som bor sammen på hjemmet. Foto: Fra Bent Høies Facebook-side 

ROS TIL BERGSODDEN: Faksimile fra Harstad Tidende 9. august 2017. 

nyheter

Politikerne reiser nå rundt på valgkampturné. Tirsdag 8. august var helseminister Bent Høie (Høyre) i Harstad. Han besøkte Bergsodden sykehjem, som roses opp i skyene for sine matrutiner.

Torhild Lorentsen fra Harstad har en far på sykehjemmet. Hun synes det er fint at sykehjemmet har fått stell på matserveringen, og synes historien om Edel og Henry, som får bo sammen, er flott. Men det er ting som ikke er like flott på et sykehjem. Det vil Lorentsen belyse i innlegget, som hun har sendt direkte til Bent Høie. Lorentsen presiserer at hun ikke vil fremstå som en "surkelugg," men ganske enkelt belyse noen flere fakta rundt driften av sykehjemmet, få svar på spørsmål hun stiller seg rundt driften der - og hva som faktisk blir informert om til og belyses av både politikere og presse.

Lorentsens post på Facebook er foreløpig ikke besvart av helseministeren, som sin FB-vegg skriver:

"I dag møtte jeg Edel og Henry. De giftet seg i 1949, og er i dag stolte oldeforeldre. De bor sammen på samme rom på Bergsodden sykehjem i Harstad. "Det er aldri fred i huset" tullet Henry med. Kjekt å se kjærlighet etter 68 år sammen. Det er en selvfølge at kjærester skal få bo sammen på sykehjem dersom de ønsker det."

HER ER TORHILD LORENTSENS INNLEGG OM BERGSODDEN:

"Hei Bent, så fint at du tok turen til Harstad! Historien om Edel og Henry er flott! Ønsker ikke å ta glansen fra dette skjønne paret, men jeg har et lite hjertesukk. Ser i dagens Harstad Tidende at fokuset rundt ditt besøk på Bergsodden Sykehjem i Harstad i går var kostholdet hos beboerne og innføring av 4 måltider pr dag og flytting av middag fra kl 13 til kl 16 - noe som forøvrig burde være en selvfølgelighet på alle norske sykehjem i 2017. At du og dine kollegaer besøker sykehjem, sykehus, fengsler, barnehager, skoler osv er i utgangspunktet et godt initiativ for å se hvordan Norge fungerer i deres regjeringsperiode, det jeg synes er trist er at dere sjeldent får se og/eller blir informert om hele bildet ved mange av stedene dere gjør "hygge-besøk" på (i alle fall ut fra hva jeg kan se i media). Derimot blir dere nok i de fleste tilfellene, som ved Bergsodden Sykehjem, presentert for en glansbilde-versjon av realitetene. I flg HT skal endring av tidspunkt av matservering bl a ha ført til mindre stress og mer tid til å bedre hverdagen for både beboere og ansatte - et utsagn jeg tipper du også ble presentert for. Dette stiller jeg store spørsmålstegn ved! Min fine pappa på 92 år bor på Bergsodden Sykehjem, han fikk du dessverre ikke møte. Han er 100% sengeliggende og pleietrengende, men helt klar i hodet - dog noe preget av at han ligger til sengs 24/7 og trenger litt tid for "å varme opp de små grå" for samtaler. Jeg leser avisene til han på alle mine besøk, ca hver andre dag, og han har god oversikt på hva som rører seg i både inn- og utland, selv om han verken kan høre radio el se tv pga utfordringer med både hørsel og syn. Så til poenget mitt, han ligger på en avdeling med 7 andre beboere, dvs, de er 8 beboere totalt på avdelingen. Så vidt jeg har registrert er samtlige av disse 100% pleietrengende (jeg kan selvfølgelig ta feil i disse antagelsene), dvs, trenger hjelp med å spise, gå på toalettet, dusje osv. For å hjelpe disse 8 er det 2 ansatte på jobb! Hvor mye tid blir det da til å hjelpe den enkelte beboer? Jeg har erfart at det er minimalt med tid for de ansatte å være tilstede sosialt for beboerne, det er knapt med tid i løpet av en vakt å skulle få gjennomført det mest nødvendige av stell og måltider på denne avdelingen. Vet ikke hvor mange ganger jeg har kommet til pappa og har måtte barbere han, fordi det ikke har vært tid til å gjøre dette under morgenstellet, eller at de ansatte har vært svært takknemlige for at jeg kan hjelpe han å spise, fordi det er så mange andre som venter. Dersom en trenger bistand til å gå på toalettet må gjerne begge de ansatte være til stede for løft, støtte osv. Det samme gjelder ved dusjing. Dette betyr bl a at den enkelte ikke alltid får gå på toalettet når han/hun selv ønsker det, men må vente til de som er på jobb får tid til å hjelpe. Du kan selv tenke deg hvordan dette må føles for den det gjelder. Og nå har jeg fått vite at min fine pappa, som alltid har vært svært pertentlig av seg, alltid har vært nøye på å være både "ren og pen" - i tillegg til å ikke få barbert seg daglig og kan risikere uhell fordi han ikke kommer seg på toalettet tidsnok - han får tilbud om dusj 1! gang hver 14! dag. Jeg synes dette er bare trist! Jeg blir derfor så eitrende sint når jeg leser dagens lokalavis som forteller om den eminente driften av sykehjemmet i Harstad. Ja, det er sikkert et godt eksempel hva matservering gjelder (og jeg skjønner at det var dette som var budskapet ved besøket ditt), og det skulle i bunn og grunn bare mangle at ikke Edel og Henry skulle få dele rom også på sykehjem etter 68 år sammen. Men hva med den daglige omsorgen - og ikke minst selvfølelsen for den enkelte beboer som ikke var i stand til å møte deg? Hva med de 8 på avdelingen hvor min pappa ligger, min fine pappa som blir så glad hver gang han får besøk, som trenger litt tid til "oppvarming" pga minimalt med samtale med andre i løpet av døgnet forutenom den han får ved stell og måltider (som helst må gå raskest mulig unna pga tidspress hos de ansatte)? Og hva med de ansatte? 2 stk på en avdeling med 8 voksne mennesker som har levd lange liv og som nå er på sitt mest sårbare, de vet at dette deres endestasjon, så de trenger all den omsorg og gode pleien de bare kan få - hvordan kan 2 ansatte på vakt klare dette? Noe sier meg at mange går hjem hver dag med dårlig samvittighet for at de ikke har fått gjort nok. Ja, de ansatte er uten tvil noen engler - men de er bare mennesker de også. Jeg som pårørende blir derfor like skuffet og oppgitt hver gang type glansbilde-historie ref dagens HT kommer på trykk - hva skjedde med å vise hele bildet? At økonomien er så presset at det ikke er rom for å ha flere ansatte på jobb? Jeg stiller ikke dette spørsmålet til deg pga parti-tilhørigheten din, den er uansett irrelevant i denne sammenhengen. Det jeg skulle ønske var at du og dine kollegaer, uansett parti, tok til ordet for å bli presentert for, samt vise oss andre, både pluss og minussider ved de stedene dere besøker - som her, fokus på ernæring og kjærestepar på dobbeltrom, men hva med nok ansatte på jobb for verdig omsorg? Hvor skorter det? For lite tilskudd og penger generelt? For dårlig økonomisk ledelse og drift lokalt? Hvem ser på disse spørsmålsstillingene om ikke dere politikere som styrer landet vårt.... Og ved å få dette belyst på en mer helhetlig måte tror jeg dere både vil få en bedre oppfatning av realitetene og dermed få en bedre forståelse for hva dere må ta med dere hjem og jobbe med for at det lille landet vårt blir et enda bedre sted....."