Lederen i Harstad Tidende omtalte nylig Arbeiderpartiets eldrepolitiske program. Det er hyggelig at avisen anerkjenner våre viktige satsinger på mangfold og kvalitet i eldreomsorgen.

Men dessverre begår Harstad Tidende en fatal feil; man lytter til høyresidas bløff om at den forrige regjeringen lovte 12 000 sykehjemsplasser, men kun leverte 567. Dette er reinspikka tøv. Her kommer den sanne historien, herr redaktør.

Høyresida feilinformerer bevisst om antall sykehjemsplasser. Da den rødgrønne regjeringen innførte investeringstilskuddet for sykehjem og omsorgsboliger i 2008, var nettopp begrunnelsen at det var bygget og renovert for få plasser. Ikke under Erna Solbergs fire år som kommunalminister var det magre tider for norske kommuner. Statsminister Stoltenberg sa den gang at målet må være å få 12 000 nye plasser innen 2015.

Tidligere i år kom SSB-tallene for nye sykehjemsplasser i den aktuelle perioden. Husbanken har på bakgrunn av søknader fra kommunene gitt tilsagn om støtte til ca 12 300 nye plasser i tidsrommet 2008 til 2015. Det er ferdigstilt ca 7 700 nye og renoverte plasser i samme tidsrom, de aller fleste påbegynt under den rødgrønne regjeringen.

Minst like viktig som sykehjemsplasser er gode hjemmetjenester og nok kompetente ansatte i alle deler av eldreomsorgen, som Harstad Tidende helt riktig påpeker. Kompetanseløftet som kom under Stoltenberg II-regjeringen ga over 22 000 nye årsverk i kommunal pleie-og omsorgssektor. Under nåværende regjering er den årlige årsverksveksten i pleie og omsorg nesten halvert, sammenlignet med rødgrønn periode.

Arbeiderpartiet mener at pleie og omsorgstjenester skal finansieres og drives av det offentlige. Det er på ingen måte noe «enøyd» kamp mot private, som Harstad Tidende hevder, men en kunnskapsbasert politikk som tar utgangspunkt i erfaring og forskning.

I de landene som har innrettet seg slik som vi har, er tjenestene bedre og mer likeverdig fordelt enn der de kommersielle innslagene er mye større. Både de nordiske land og land som England, Skottland og Canada har i stor grad en offentlig helsetjeneste, selv om det varierer noe med hensyn til bruk av private og ideelle i tillegg til de offentlige.

Den sårbare eldreomsorgen egner seg dårlig for markedstenking. I eldreomsorgen går ca 80 prosent av kostnadene til lønn, pensjon og god bemanning. Skal en kommersiell eier ta ut et utbytte, må det spares nettopp her. Det betyr lavere bemanning, mer bruk av ufaglærte, lavere lønn og dårligere pensjon for de som jobber i eldreomsorgen. Gode og anstendige lønnsforhold og hele, faste stillinger gir bedre tjenester til de eldre og gjør omsorgsyrkene mer attraktive for alle de unge menneskene vi vil trenge i framtiden.

Derfor mener Arbeiderpartiet at kommunene selv bør stå for eldreomsorgen, gjerne i samarbeid med ideelle aktører. Det er en politikk som har stor oppslutning i det norske folk.

Arbeiderpartiet har nylig lagt fram en omfattende og forpliktende eldrepolitikk for det mangfoldet av mennesker som utgjør morgendagens eldre. Vi understreker at et aktivt liv er like viktig for eldres livskvalitet og helse som for yngre. Eldre skal kunne ha tilgang til sosialt samvær, kultur og opplevelser - uavhengig av helsetilstand.

Kvalitet og tilstrekkelig med økonomiske og faglige ressurser må settes inn for å gi bedre pleie og omsorg for eldre som trenger det; hjemmebasert, i omsorgsbolig eller sykehjem - ut fra den enkeltes behov. Vi legger fram våre prioriteringer for eldrepolitikken før valget - og ikke på overtid, slik denne regjeringen har gjort med dette viktige politikkområdet.