Beiter på historisk grunn

Villsauene på Trondenes fråtser i hundekjeks og tromsøpalmer.

Villsauene på Trondenes har gode dager. Fråtser i ugress og vedlikeholder landskapet. foto: tina eilertsen. 

nyheter

Det er tiende året på rad Sør-Troms Museum ansetter villsauer, også kalt vikingsau, som skjøtselsarbeidere. 31 i tallet, inkludert årets lam. Der tusler de rundt og kultiverer landskapet ved inngangen til natur- og kulturstien langs Altevågen. Gnafser i seg hundekjeks og høymugle. Ja, alle ugressarter. Men verstingen tromsøpalmen skal være blant livrettene.

Sommervikarene hører til vanlig hjemme hos sine respektive bønder på Undlandet og i Kasfjord. Men fram til et stykke ut i september skal de få fortsette beitingen som bidrar til å opprettholde den lokale faunaen.

Tillitsfulle og nysgjerrige som de, har de naturlig nok blitt en attraksjon oppigjennom årene. Fortsatt skal de rydde vei på Trondenes i årene framover. Både Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Troms gir støtte sånn at de firbeinte skal vedlikeholde landskapet på historiske Trondenes.