I år, som de siste fire årene, er vold den største sakskategorien (utgjør 26 prosent). Halvårstall for 2017 viser tilnærmet like tall for fjoråret, hvorpå det i 2016 ble registrert 99 saker.

Dette melder leder av Konfliktrådet i Midtre Hålogaland, Irén Nilsen, i en pressemelding.

Oppfølging

– Siden juli 2014 kan ungdom mellom 15-18 år, som har begått lovbrudd og trenger tett oppfølging over tid, idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. Reaksjonene består av et ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen, deretter en ungdomsplan med krav – og så et oppfølgingsteam som følger ungdommen i straffeperioden. Hittil i 2017 er ingen ungdommer i Midtre Hålogaland idømt ungdomsstraff, mens to ungdommer har fått ungdomsoppfølging, sier Nilsen.

15-18 år

I alt har 113 påklagede vært i Konfliktrådet i Midtre Hålogaland hittil i år. Antall personer fordeler seg på 28 kvinner og 85 menn. Flest er i alderen 15-18 år, noe som utgjør 35,4 prosent av alderskategoriene. Av dem som melder saker inn til Midtre Hålogaland, så er det flest menn i alderen 15-25 år.

– Konfliktrådet i Midtre Hålogaland har 19 konfliktrådsmeklere fordelt i sitt distriktet. Ut fra sakstilfang og størrelse på distriktet opererer Midtre Hålogaland nå med et tilnærmet optimalt antall konfliktrådsmeklere, sier Irén Nilsen.

På landsplan har det vært en saksøkning på fire prosent fra samme tid i fjor. Blant de 4115 sakene utgjør voldssaker den største kategorien med 871 saker. På landsplan har 199 ungdommer blitt idømt ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging i løpet av året.

Konfliktrådet i Norge har 19 konfliktråd med 550 meklere.