En av bedriftene patruljen var innom, var Coop Obs i Sjøkanten senter.

– Dette har jeg ikke vært med på før, sier assisterende varehussjef Johnny Myreng Henriksen, som patruljen treffer på først.

Han forteller at antall sommervikarer varierer.

– Det er ofte gjengangere vi tar inn, sier han.

Ordnede forhold

Når patruljen har snakket med unge arbeidstakere på Coop Obs, får Henriksen tilbakemelding dersom det skulle være noe å sette fingeren på.

Det vet ikke patruljen før de har møtt unge arbeidstakere, fortrinnsvis de som har fått sommerjobb. Men det er ingen av dem på jobb på Coop Obs akkurat denne kvelden.

Det er derimot ikke vanskelig å finne unge arbeidstakere i butikken. Veronica Johansen er én av dem.

– Jeg har fast deltidsstilling, sier 18-åringen, som stilles spørsmål av sommerpatruljen.

Hun svarer villig vekk om opplæring, arbeidstid og lønnsslipp. På spørsmål om hun kjenner til hvem som er verneombud i bedriften, blir hun svar skyldig.

– Det kjenner jeg ikke til. Men jeg har fått grei opplæring og arbeider to timer i kassa før det er pause. Så er det to nye timer, og ny pause. Vi har ordnede arbeidsforhold, sier hun.

Artig

Akkurat det overrasker ikke Mariell Brenden i sommerpatruljen. Hun jobber selv i Obs-systemet litt lenger nord i fylket.

– Denne bedriften kjenner jeg godt, sier hun, uten at hennes bakgrunn farger spørsmålene hun stiller. De er fastlagt fra før.

Veronica Johansen bruker rundt ti minutter av sin arbeidstid denne kvelden til å svare på patruljens spørsmål. Etterpå var hun tilfreds.

– Jeg har ikke opplevd noe sånt før, så dette var artig, sier hun før kun returnerer til kassa.

Mandag og i går var LOs sommerpatrulje i Harstad og området rundt for å snakke med flere sommerarbeidende unge.