Regina Aba fikk mye omtale i media da hun under ebolautbruddet i flere afrikanske land for to år siden bestemte seg for å starte en hjelpeaksjon for ebolasmittede i hjemlandet Guinea.

Mange harstadværinger hjalp henne, både økonomisk og i form av gaver og utstyr som ble sendt til et sykehus i hovedstaden Conakry.

I fjor startet hun en ny aksjon for å hjelpe gravide kvinner og kvinner i barsel, som ifølge Aba har stort behov for hjelp.

Store smerter

– Kun de aller rikeste får nødvendig hjelp. Et stort antall kvinner får ingen hjelp i det hele tatt under svangerskapet, og utrolig mange gjennomgår store smerter etter fødselen på grunn av manglende medisinsk oppfølging.

– At jeg nå har fått disse operasjonsbordene fra UNN, som skal sendes til to sykehus i hovedstaden, vil komme til stor hjelp. Selv om bordene byttes ut av UNN betyr ikke det at de ikke er fullt brukbare i Guinea. Faktisk har de ikke noe som er i nærheten så bra som disse den gynekologiske avdelingen ved de to sykehusene, sier Aba.

Opplevde stor giverglede

– Det er generelt et stort behov for medisinske hjelpemidler derfor har jeg i løpet av det siste året samlet inn ulikt utstyr til barselomsorg som barselsenger, krykker og rullestoler samt barneklær og leker til de minste barna.

– Nå har jeg så godt som fylt en konteiner med utstyr og håper å få sendt den til Guinea så raskt som mulig. Jeg er derfor i gang med å samle inn penger til å sende konteineren, som det koster 46.000 kroner å frakte nedover. Takket være den store givergleden jeg opplevde sist fra harstadværinger og andre, håper jeg også denne gang å få støtte til å sende utstyret, sier Aba.

– Skulle bare mangle

Avdelingsleder medisinsk teknisk og behandlingshjelpemidler ved UNN, Leiv Hellefossmo, er full av beundring for den innsatsen Regina Aba gjør for kvinner i hjemlandet sitt.

– Dette viser et menneske med stor omsorg for andre. Vi som sykehus mener det er verdt å støtte opp rundt dette initiativet. Derfor skulle det bare mangle av vi ikke skulle hjelpe henne med disse operasjonsbordene, som ellers ville blitt kassert, sier Hellefossmo.