Dette ble konklusjonen av den to timer lange debatten om legesamarbeidet i Ibestad kommunestyre, torsdag formiddag.

Det er ikke uten motforestillinger at kommunestyret kom fram til å fortsette samarbeidet. Mot en stemme valgte likevel politikerne å samle seg om resonnementet til ordfører Dag Sigurd Brustind.

-Vi har kun to alternativer til legevakt. Ingen av disse to er hundre prosent god. Den tredje og fullgode løsningen har vi ganske enkelt ikke, slo han fast.

Debatten begynte med et utsettelsesforslag fra Aps Linn Katariina Henriksen.

Subjektiv evaluering

-Vi oppfatter evalueringen av legevaktordningen som subjektiv. Her er det flere instanser som ikke er blitt spurt. Det fremkommer ingen steder hva brukerne mener. Heller ikke synspunktene fra sykehjemmet og ambulansetjenesten er å finne i evalueringen. Vi ønsker å få vite hva de mener om legevakten før vi bestemmer oss, sa Henriksen.

Utsettelsesforslaget fikk kun Ap stemmer. Senere i debatten ga Henriksen støtte til å fortsette legevaktsamarbeidet med Bardu. Til tross for åpenbare svakheter, mente hun at samarbeidet med Bardu ga den beste sikkerheten for befolkningen. Ap støttet dermed videre kontrakt med legevakten i Bardu.

Nei til samarbeid

Det gjorde ikke Raymond Johnsen (H). Han viste til en rekke urovekkende tilbakemeldinger fra folk.

-Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk som har blitt bedt om å ta bilder av skader som små barn har fått. Etter å ha sendt bildene fikk de pårørende ikke noen tilbakemeldinger fra legevakten før etter flere timer. Vi har hatt et tilfelle av blindtarmsbetennelse som vanligvis er en kurant operasjon, men her ble det brukt så mye tid at operasjonen ble komplisert, sa Johnsen.

Han viste også til at det var syv mil fra Hamnvik til legevakten på Setermoen. Johnsens konklusjon var å få legevakten tilbake til Ibestad og fortsette den gamle ordningen.

Det ubehagelige

Brustind mener de negative forholdene også må fram når legevakten evalueres. Han hadde stor forståelse for kritikken av legevakta som kom fram

-Også de ubehagelige forholdene må fram. De hører med i helheten, sa han. Flere talere fremhevet også at legevaktsamarbeidet med Bardu hadde medført en langt mer stabil legedekning i kommunen. Kommunestyret samlet seg også om en ny evaluering, som skal foreligge senest i juni 2018.

Denne gangen skal formannskapet godkjenne listen over dem som skal spørres om erfaringen med legevakten.

UAVKLART: Kommunestyret samlet seg om en ny evaluering av legevaktordningen, som skal foreligge senest i juni 2018. Foto: Hans Viktor Øye Foto: Hans Viktor Øye