Etter hovedopptaket har totalt 341 barn fått et tilbud. 291 barn med rett til plass etter lover, ti barn som søkte etter fristen og to barn født etter 30.11.2016 har fått et tilbud i private barnehager, melder rådmannen.

I tillegg har 38 barn fått overflytting fra en barnehage til en annen barnehage.

36 på venteliste

Etter opptaket gjenstår det 36 barn på venteliste som ikke har et barnehagetilbud. Dette er 14 søkere født innen 30.11.2016. Ti av disse har av ulike grunner takket nei til et tilbud, men fire av disse er født innen 30.11.2016, men ønsker ikke plass før i 2018.

Videre gjelder det 22 søkere uten lovbestemt rett, født etter 1.12.2016. Av disse ønsker 16 en plass først i 2018.

– Flere søkere som har fått et tilbud i Furuberget barnehage har takket ja til plassen, men har samtidig søkt overflytting til barnehager i sentrum på grunn av utfordringer med transport. Det er fortsatt noen ledige plasser fra Stangnes og sørover. Det er relativt mange ledige plasser i den nye privateide Furuberget FUS barnehage, som nå er under bygging på Stangnes.

Vil nærmere sentrum

Ut fra dette konkluderer rådmannen med at hovedopptaket viser at Harstad kommune har en overkapasitet av barnehageplasser i forhold til hva loven sier om rett til plass.

– I tillegg til barn med lovbestemt rett til plass, har det vært kapasitet til å gi tilbud til barn som hadde søkt etter fristen. Det er kapasitet til å ta inn barn som søker i løpet av sommeren/tidlig høst. Det vil sannsynligvis også være kapasitet til å ta inn en del barn som er født etter 01.12.2016 i løpet av året.

Hovedopptak viser også at den geografiske fordelingen av barnehageplassene ikke er helt i tråd med behov i befolkningen.

– Erfaring etter hovedopptak viser at flere foreldre søker overflytting til barnehager nærmere sentrum, og noen velger å takke nei til et barnehagetilbud da de ikke ser seg i stand til å mestre transport til og fra barnehagen. Dette gjelder i særlig grad foreldre som bor i sentrum, skriver rådmannen.

Rådmannen mener at barnehagedekningen i sentrum ikke er i tråd med brukernes ønsker og behov, mens dekningen sør for sentrum er større enn behovet. Bygging av ny barnehage i sentrum må derfor vurderes.

Barnehageloven sier blant annet at barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter. Barn som fyller ett år i september eller oktober det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra den måneden barnet fyller ett år i samsvar med denne loven med forskrifter. Regjeringen har lagt til grunn for opptak til barnehageåret 2017/2018 at barnehageloven vil bli endret slik at også barn født i november 2016 vil ha lovbestemt rett til plass fra den måned barnet fyller ett år.