Medkila omsorgsboliger AS har sendt henvendelse til Harstad kommune med tilbud om at kommunen kjøper det gamle Statoil-bygget i Medkila. Selskapet som selger bygget oppgir en akseptfrist på kjøp av eiendommen til 1. juli 2017.

Utgangspunktet for saken er kommunens behov for planlegging av omsorgsplasser/boliger med heldøgns omsorg og oppfølging av politiske vedtak. De politiske vedtakene beskriver behovene for planlegging og i den sammenheng også utrede mulig bruk av det gamle Statoil-bygget, skriver rådmannen.

Saken behandles først i formannskapet tirsdag 6. juni, altså har politikerne en frist på drøyt tre uker for å bestemme seg for om de vil kjøpe bygget til 75 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift.

Ombyggingspris unntatt offentlighet

I tillegg kommer eventuell ombygging. Rådmannen har unntatt et prisoverslag fra offentligheten. Dette på grunn av "konkurransemessige hensyn."

- Tilbyder anser prisen på ombyggingsarbeidene som unntatt offentligheten. Dette da de anser at en offentliggjøring av prisen vil kunne svekke dem i en eventuell påfølgende anbudskonkurranse, skriver rådmannen.

I ombyggingstilbudet fra Medkila omsorgsboliger foreslås det etablert 32 heldøgns omsorgsboliger og 40 selvstendige omsorgsboliger. Det planlegges 200 parkeringsplasser. Bygget forøvrig er tegnet inn med areal til kontorer for helseadministrasjon, helserettede funksjoner, kafe/kjøkken og dagsenter/aktiviteter.

Bak Medkila omsorgsboliger AS står største aksjonær Støperigata AS, ved styrets leder Atle Henning Carlsen. Styreleder i Medkila omsorgsboliger AS er Erik Knutssøn Løfsnes. Sistnevnte er også styreleder i Medkila Eiendom AS og Hsi Eiendom ANS (Harstad Skipsindustri).

Bygge om, samme pris som nytt

- Medkila omsorgsboliger tilbyr seg å forestå ombygging av eiendommen slik at Medkila omsorgsboliger fremstår som entreprenør for kommunen. Dette gjøres for å synliggjøre overfor kommunen den reelle totalkostnaden for kommunen ved ombygging av kontorbygget til omsorgsboliger. Medkila omsorgsboliger er innforstått med at kommunen må konkurranseutsette ombygningsarbeidene og vil delta i denne konkurransen dersom kommunen ønsker dette. Tilbudet om ombygging forutsetter at kommunen kjøper eiendommen. Selger tar forbehold om godkjenning av eventuell kontrakt i styret, står det i saksfremlegget til politikerne.

- Sammenlignet med nybyggkostnader, for eksempel bygging av Bergsodden sykehjem, vil kostnader for ombyggingen nærme seg nybyggpris, skriver rådmannen.

Vil ikke kjøpe nå

Rådmannen vurderer at kommunen i dag ikke har grunnlag for å tilråde kjøp av eiendommen det gamle Statoil-bygget.

- Kommunen må først utrede kortsiktige og langsiktige behov for omsorgsplasser/boliger med heldøgns omsorg samt vurdere egnede lokaliseringer ut fra driftshensyn og hensiktsmessighet. Det vises også til politiske vedtak om dette.

Saken om kjøp av bygget var oppe til politisk behandling rett over påske, men da sa politikerne nei.

- Rådmannens opprinnelige sak og forslag til Formannskapet om kjøp av det gamle Statoil-bygget var basert på en vurdering der kommunens behov for rådhusfunksjoner var sentrale, og at det vil være særdeles gunstig økonomisk å kjøpe bygget for i hovedsak å benytte det til kontorformål, melder rådmannen.

I denne saken var det tenkt bruk av bygget til blant annet omsorgsleiligheter med heldøgns omsorg, lokalisering av kontor-/base for helse- og omsorgsfunksjoner, lokalisering av rådhusfunksjoner som ikke trenger å ligge sentrumsnært med sikte på å fase ut Rådhus 1B (det gamle sykehuset).

- For kort frist

Rådmannen viser til at et tilbud med kort akseptfrist ikke kan styre et så stort strategisk, investeringsmessig og driftsmessig veivalg for Harstad kommune. Ved at kommunen i dag ikke kjøper eiendommen har kommunen ingen garanti for at eiendommen om ett år fremdeles vil være tilgjengelig for kjøp. Det vil da bli en usikkerhet om kjøp av det gamle Statoil-bygget er et mulig alternativ. Det er derfor viktig at flere alternativer utredes og konsekvensvurderes, melder rådmannen.