På brannskolen hoppet hun rett inn i brannbilen for å være med og slokke en simulert flybrann. Deretter tok hun opp mobilen for å forevige beredskaps- og justisminister Per Willy Amundsen da han i full brannmannsmundur slokket en oljebrann.

Berører ikke fagskolen

Også den framtidige satsinga på den nye utdanninga av brannfolk vil bli berørt hvis ikke Beredskaps- og justisdepartementet kommer med en ekstrabevilgning. Dette har ministeren kategorisk avvist, og under besøket kunne begge berolige oss med at den nye fagskolen ikke ville bli berørt. Direktør i DSB, Cecilie Daae, kunne berolige alle som måtte være bekymret.

– Dette vil ikke ha noen betydning for oppstarten av den nye fagskolen, og inneværende år har vi stort sett fått de midlene vi har bedt om.

Dermed kunne det se ut som om beredskaps- og justisministeren også hadde slukket denne brannen.

Tøff tur i terrenget

Etter besøket på Norges Brannskole dro statsministeren videre til Ramsund der hun ble tatt imot av Marinejegerkommandoen. Der bar det rett om bord i en RIB (rigid inflatable boat), og etter en frisk og luftig tur gikk hun i land på treningsfeltet på Ramnes. Så var det på med hjelm og rett opp i et av marinejegernes terrengkjøretøyer som går under navnet «Side by side» for å dra til toppen av øvingsfeltet der fotografene ventet. Her måtte hun etter ønske fra enkelte ta av seg hjelmen før bildene skulle tas.

– Jeg vet ikke om det ble så mye bedre nå, sa Erna som bare måtte innse at sveisen var ødelagt. – Det var imponerende å se hvordan dette kjøretøyet kom seg fram i terrenget, sa hun etter turen opp til toppen.

Stor betydning for Norge

Det ble ikke mye tid til spørsmål fra nysgjerrige journalister i løpet av besøket på øvingsfeltet, men Erna var veldig fornøyd etter den hektiske turen.

– Nå har jeg fått sett og opplevd dette flotte øvingsområdet. Jeg har ikke vært her før, men fra allierte styrker som har vært her og øvd, har jeg hørt veldig mye positivt. Nå har jeg fysisk vært her og kjørt i området, og jeg er imponert. Ramsund orlogsstasjon er jo marinens hovedbase i Nord-Norge, og sammen med Forsvarets kommende base på Evenes vil den ha stor betydning for Norge. Og så må jeg legge til at det er flinke folk som jobber her.