Et slikt tiltak kan iverksettes i løpet av en til tre måneder. Det siste halvannet året har et sted mellom 12 og 20 pasienter stått i kø for å få langtidsplass i institusjon. Nå har ventelisten gått dramatisk ned og var før møtet redusert til fire pasienter.

– Skyldes nedgangen konjunkturer eller forskyvninger, spurte Rødts Jørn Hofsø Hjellnes.

– Nedgangen henger sammen med hvor mange som dør på sykehjem. Når pasienter går bort, oppstår det ledige plasser og slik blir ventelista redusert, svarte leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund.

Kommunalsjef Rita Johnsen poengterte at sykehjemsplass ikke nødvendigvis var det beste for dem som ventet på plass.

– I mange sammenhenger kan en plass i bolig med heldøgns omsorg være vel så bra. Vi må se på hele tjenestebildet. Målet er at folk må få bo hjemme så lenge de kan og så lenge de ønsker. Så må vi se på hvilke trinn vi skal ha i omsorgstrappa mellom privat bolig og sykehjem, sa kommunalsjefen.

Det var ordfører Marianne Bremnes som i formannskapet 18. april ba om å fremskynde arbeidet med å skaffe løsninger på sykehjemskrisa slik at kommunestyret kan behandle saken i juni. En arbeidsgruppe bestående av rådgiver Roger Rasmussen og leder for koordinerende enhet Aud Johansen har jobbet raskt og effektivt med å legge fram forslag til løsninger.

Forslaget innebærer altså gjenåpning av inntil 15 plasser i 2. etasje på Harstad sykehjem. Der er det nå en del kontorer.

Andre tiltak som vurderes er å bygge 68 nye omsorgsboliger med og uten heldøgns omsorg. Det vil først stå klart om to-tre år. Det kan også være aktuelt å bygge en ekstra avdeling på Bergsodden sykehjem. Også det vil ta fra tre til fem år.

Politikerne ga klar beskjed om at det ikke var ønskelig å ta i bruk dobbeltrom for å redusere ventelista, og ble beroliget med at å legge to på ett rom kun ble brukt som en nødløsning.

I møtet kom det fram at det ikke er aktuelt å ta i bruk de åtte plassene i Olavsgården som i dag disponeres av Dagsentret for psykisk utviklingshemmede. Hvis så skjer skal Dagsenteret sikres et minst like god lokale som de har i dag.

Saken skal behandles i eldrerådet 22. mai, formannskapet 23. mai og i kommunestyret 1. juni.

Dødsfall: Leder i omsorgsutvalget Kjetil Bjørkelund forklarte hvordan ventelista til sykehjemmene reduseres. Foto: Katarzyna Swiatlon