Harstads nye kinosjef Helene Hokland, har litt av en forhistorie innen film, kunst og kulturformidling bak seg. Selv om lidenskapen hennes nå er tydelig, var det ikke alltid slik forteller Hokland.

– Jeg oppdaget egentlig kunsten i London, da jeg studerte kunst og teater på Goldsmiths College. Der fikk jeg erfare i et kreativt miljø hvordan man kunne bruke kunsten som et samlingspunkt. Det inspirerte meg veldig, og som en del av hovedoppgaven min så arrangerte jeg en regissert kveld med musikk, kunst og teater. Det fikk jeg sansen for, slår hun fast.

Som en del av utdanningen i London ble hun også introdusert til filmens verden. En verden hun omfavnet med hele sitt vesen. Til dags dato har hun flere filmarrangementer og konsepter på samvittigheten, slik som mat- og filmkonseptet Kinomatisk, og film og bevegelig bildefestivalen AMIFF (Arctic Moving Image and Film Festival).

– Jeg har tenkt en del på det i ettertid, og jeg innser at det måtte bli film. Det har vokst på meg gradvis. Hadde det ikke vært for at jeg tok steget og dro til London så kunne alt vært annerledes.

Rebelsk

Hokland forteller at hun som ung hadde en rebelsk side, som ikke ville gi slipp på henne. Det var denne siden som drev henne bort fra Harstad og Norge, til den engelske metropolen.

– Jeg har blitt utrolig glad i London opp gjennom årene. Selv om jeg til tider har vært litt kulturforvirret. Jeg husker at jeg aldri var særlig stolt over det å være norsk. Selv om det ble sett på som både eksotisk og positivt i England. Jeg fornektet den delen av meg, forteller hun.

Etter hvert som årene gikk skulle dette endre seg. Hokland begynte å savne Norge, den norske kulturen og den lille byen i nord.

– Jeg flyttet hjem på en prøveperiode. Etter 17 år i London var jeg litt usikker på om jeg kom til å trives i Norge. Fornektelsen satt fortsatt. Jeg måtte vel finne meg selv litt. Hva som var identiteten min. Det å bo i Harstad igjen var på ingen måte slik jeg husket det. Det var jo fantastisk! Det var som å oppleve byen på nytt, forteller hun entusiastisk.

Amiff

Vel hjemme var Hokland nå i gang med å gjøre det hun brenner mest for. Etter å ha jobbet en stund med Kinomatisk, fikk hun en ny idé. Hun skulle arrangere en unik filmfestival i Harstad.

– AMIFF må ha vært det største prosjektet jeg har gjennomført. Det var litt av en jobb for en enkelt person å ta på seg, og innimellom var det tungt, erkjenner Hokland.

Hoklands harde arbeid med festivalen gikk ikke ubemerket. AMIFF ble en knallsuksess, og fikk stor nasjonal interesse. Festivalsuksessen skal gjentas forteller Hokland.

– AMIFF skal arrangeres i år også. Denne gangen har jeg fått med Helene Eggen som skal hjelpe meg, slik at jeg ikke begraver meg i arbeidet slik som jeg gjorde sist gang, flirer hun.

Referansepunkter

Kjærligheten hennes til filmkulturen kan nok ingen benekte. Hokland mener at underholdning er en del av det sosiale limet i samfunnet.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktig underholdning er i hverdagen. De filmene og seriene vi ser, blir referansepunkter som vi møtes rundt og har samtaler om. Underholdning samler oss som mennesker, slår hun fast og fortsetter:

– I dag er det jo lettere en noensinne å velge det man liker å se på. Da ender man kanskje oftere opp i sosiale sirkler som har de samme preferansene som seg selv.

Kultur

Film og kunst er utvilsomt en del av vår kultur og vårt samfunn. Hokland er selv en stor fan av serier og filmer som tar opp sosiale problemstillinger.

– Film og serier har en særpreget evne til å formidle gjennom lyd, bilde og handling. De kan brukes til å problematisere stereotypiske holdninger og være en del av refleksjonene rundt kulturen vår. Personlig så synes jeg for eksempel at serien «Girls» med Lena Dunham, er en viktig serie som tar for seg litt av de problemene kvinner møter i hverdagen, informerer hun.

Samtidig er Hokland klar på at film og serier også har en annen viktig rolle i samfunnet.

– Man må ikke glemme av å slappe av. Det å slippe tankene og bekymringene fri, mens man lar seg underholde av en god film eller serie med humor, action, kjærlighet eller drama. Det er en av underholdningens viktigste roller.

Kollegaer

Etter en måneds fartstid i kinosjef-rollen har Hokland så vidt rukket å bli varm i trøya. Hokland er imidlertid veldig fornøyd så langt.

– Det er fortsatt kriker og kroker i kinoen som jeg oppdager hver dag. Så hverdagen på kinoen er spennende. Det er også veldig flott å endelig ha kollegaer og ikke bare jobbe alene. Jeg gleder meg masse til å se hvordan fremtiden blir for Harstad Kino, og det å jobbe med lidenskapen min, kommer nok aldri til å bli kjedelig, forteller hun smilende.

Flott: Helene Hokland synes at Harstad Kino er et flott bygg.