– Den handler om Hans Egede og kona Gjertrud Rasch som kommer fra Kveøya i Kvæfjord, så forestillingen er på en måte kommet hjem, Håkonseth.

Kick off

Fredag formiddag var det første samling for deltakerne og elevene fra Borkenes skole, som skal være med på forestillingen.

– Produsent er Svein Spjelkavik som er hentet inn for å gi elver og andre deltakere en kvikk start på det de skal være med på i oktober, for det er da jubileet skal markeres for Kirka i Kvæfjord, sier Håkonseth

Ola Bremnes

Forestillingen er laget av Ola Bremnes. Det er første gang den settes opp i Kvæfjord, og Bremnes sier at den på en måte er kommet hjem fordi Gjertrud Rasch er fra kommunen. Han er svært fornøyd med å få sette opp forestillingen til høsten med så mange fra kommunen med på laget.

– Nå har elevene fått det første møte med en produsent som har en flott og klar måte å få elvene til å bidra med sitt beste til forestillingen, og nå skal de bruke tiden på skolen til å øve på sangene de skal bidra med, sier Håkonseth.

Historien Hans Egede

Hans Egede ble født i Harstad og døpt i Trondenes kirke. Han reiste til Grønland i 1721 som «kongelig misjonær» med sin kone Gjertrud Rasch. På leting etter etterkommerne av den norrøne bosettingen der.

– Det var en utbredt frykt i Danmark-Norge for at disse gamle samfunnene fremdeles var katolske, siden de hadde mistet kontakt med moderlandet før reformasjonen.

– Egede fant snart ut at den norrøne bosettingen ikke eksisterte lengre, og han begynte i stedet å drive misjon blant inuittene. Han grunnla Godthåb (Nuuk), som i dag er Grønlands hovedstad.

Kopper

– Mens de var på Grønland ble befolkningen rammet av en koppeepidemi, som ble overført fra Danmark, og som man antar nesten halverte befolkningen, sier Bremnes.

– Under denne sykdommen viste Hans Egede og kona sin storhet og behandlet folket i landet. Egede måtte til sin fortvilelse se at de fleste kristne på Grønland døde i pesten, sier Bremnes.

Forestillingen som settes opp tar for seg mye av den tragedien ekteparet opplevde i sitt arbeid.

Musiker og Forfatter: Ola Bremnes var spent og stolt deltaker under seansen i Kvæfjord kirke. Foto: Bengt Simonsen
Produsenten: For å produsere forestillingen har de hentet inn Svein Spjelkavik, som ledet kick-offen i kirka. Foto: Bengt Simonsen
Samling: Dette var på en måte første samling for å bli kjent med hverandre og få vite litt om forestillingen. Foto: Bengt Simonsen