Kvæfjord vil styrke sin posisjon som landbrukskommune. Ordførere Torbjørn Larsen viser til at store deler av næringsfondet i kommunen går til landbruket og de aktiviteter som er der.

– Vi må få opp matproduksjonen i landsdelen og dermed øke interessen for utdanning for dem som vil jobbe med produksjon, som bønder og kokker, sier ordføreren.

Her i kommunen har vi Rå videregående skole som utdanner begge disse gruppene, som vi håper og tror at fylkeskommunen vil videreføre. De siste årene har landbruket virkelig blomstret i kommunen. Det er bygget fem nye robotfjøs, men vi har også klart å ta vare på de små brukene og opprettholdt antallet produsenter, sier Larsen.

– Det har vi klart for at vi øket nydyrkinga i kommunen og samtidig ser vi at flere bønder satser på økologiske grønnsaker som i lengre tid har vært etterspurt, sier Larsen.

– Vi har også et prosjekt som jobber for at vi skal få i gang en distribusjon av produktene til bøndene, og dersom man får i gang den salgskanalen for dem som produserer, blir det enklere for dem som ønsker å starte med matproduksjon, sier ordføreren.

Tomter og bensinstasjon

Mange nye boligtomter er også på gang.

– Vi holder på å klargjøre tomter i Berg Engen-feltet som ligger mellom Borkenes sentrum og Trastad, Der har vi regulert 60 tomter for dem som ønsker å bygge, og de første tomtene kan selges på slutten av året, sier ordfører Torbjørn Larsen.

– Det er ikke et voldsomt påtrykk for bygging, men vi har ikke nok tomter å tilby, så når dette er på plass tror jeg at flere vil finne Kvæfjord attraktiv å komme å bosette seg her, sier han.

I Kvæfjord har det i lengre tid vært et savn etter bensinstasjonen som innbyggerne mistet for mange år siden - og nå kommer den.

– Vi har lagt til rette for at en aktør skal kunne åpne her borte. Når snøen går starter gravinga og reisinga av stasjonen, sier Torbjørn Larsen.

Det betyr at det i løpet av året kan kjøpes drivstoff på Borkenes, og det er også snakk om at det skal legges til rette for de med båter i kommunen.

Ønsker Vinmonopol

For to år siden søkte Kvæfjord om å få vinmonopol til bygda uten at kommunen så langt har fått det.

– Men det er sånn at når du har søkt en gang, så står du på lista og vil bli vurdert hver gang det skal åpnes et nytt pol.

– Jeg mener jo at vi kan være en avlastning for Harstad der det tydeligvis er kul på veggene, sier ordføreren.

– Det er jo pol både i Harstad og Skånland, så i stedet for å etablere et nytt i Kanebogen bør de komme til Kvæfjord.