Det er en økning på 20 prosent sammenlignet med året før.

– Det er veldig viktig at folk melder fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om at dyr ikke har det bra, sier Hege Osen, som er veterinær og en av seksjonssjefene i Mattilsynet region Nord.

– Alle har plikt til å melde fra dersom de har mistanke om at dyr lider, sier hun.

Mattilsynet drar på tilsyn i alle typer dyrehold, med både oppdrettsfisk, produksjonsdyr, sportsdyr og kjæledyr. Tallet på bekymringsmeldinger øker for hvert år. I fjor dreide over 25 prosent av bekymringsmeldingene i region Nord seg om hold av kjæledyr. Det skriver tilsynet i en pressemelding.

Blir anmeldt til politiet

Mattilsynet vurderer hver enkelt bekymringsmelding som kommer inn.

– Vi må alltid vurdere om vi skal ut på tilsyn, eller om vi skal ta kontakt med dyreeieren på en annen måte, sier Osen.

– Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine får overtredelsesgebyr eller blir anmeldt til politiet av Mattilsynet. Det hender også at noen får forbud mot å holde dyr.

Eier har alltid ansvaret

Den som eier et dyr har plikt til å sørge for at det har det bra.

– Det er et stort ansvar å eie et dyr. Det er alltid, uten unntak, den som eier dyret som er ansvarlig for at dyret blir behandlet med omsorg og respekt, ut fra dyrets egenart, sier Osen.

Mattilsynet nettside har en varslingsknapp der det er enkelt å melde fra om bekymringer for dyr eller andre av Mattilsynets ansvarsområder, som f.eks. dårlig hygiene på spisesteder.

I hele landet fikk Mattilsynet i fjor inn totalt 9.386 bekymringsmeldinger som gjaldt dyr.