Det skulle forresten bare mangle, det er ungdommene selv som har ønsket å komme i aktivitet.

Bakgrunnen for det nye prosjektet «Ungdomsidrett» er Ungdata-konferansen i forbindelse med Folkehelseuka i Evenes i fjor høst, der pedagogisk konsulent Birgitte Rørvik Bruun var en av de ansvarlige.

– Elevene gjennomførte i april Ungdata-undersøkelsen. Det var bakgrunnen for Ungdata-konferansen vi arrangerte i september. På konferansen ytret ungdommene et ønske om å gjenskape ting de husker fra barndommen, en tid da de var i større aktivitet. Derfor foreslo de det de kalte barneidrett for ungdom, det som vi nå kaller ungdomsidrett, sier Bruun, som har fått ansvar for å koordinere tilbudet.

Lavterskeltilbud

Bak prosjektet, som støttes av Gjensidigestiftelsen, står Liland idrettsforening, Evenes ungdomsråd og Evenes kommune. Starten skjedde sist onsdag.

– Vi har ei positiv utfordring i Evenes, og det er at gymsalen på skolen er veldig mye i bruk. Derfor benytter vi tiden mellom skoleslutt og normale kveldsaktiviteter i gymsalen til dette tilbudet, sier Bruun.

Det innebærer at elevene får middag straks skolen er ferdig, og så går de til gymsalen for ulike aktiviteter.

– Dette er et lavterskeltilbud. Det betyr at alt er gratis, både trening, mat og det som er av transport. Vi gjennomfører dette ti ganger i vår, og ungdommer som deltar fem eller flere ganger får være med til Harstad for bowling, pizza og brus i juni, sier hun.

Kick-start

Ungdomsrådet i Evenes har vært med å velge aktiviteter i løpet av de ti onsdagene i vår.

– Det gir dem introduksjon til flere idretter med to kvelder per idrett. Vi startet onsdag med kickboksing. Da hadde vi trener fra Tjeldsund kickboxingklubb. Etter to kickboksing-kvelder blir det klatring, svømming og bryting. Siden brytematter ikke er enkle å flytte på, flytter vi heller ungdommene til Evenskjer i mai, sier Bruun.

Hvilken aktivitet som velges til de to siste kveldene i mai, er ikke avklart ennå.

En kime

Birgitte Rørvik Bruun er svært glad for at tilbudet benyttes av evenesungdommene.

– Det er veldig artig å registrere at halve ungdomsskolen har meldt seg på. Av de 23 påmeldte møtte nesten alle på kickboksinga, sier hun og understreker at det handler om å få ungdom i aktivitet.

– Det handler også om å gi dem smakebiter på det som finnes av tilbud i kommunene rundt oss. Vi har ingen svømmeklubb i Evenes, ei heller klatreklubb, kickboxingklubb eller bryteklubb. Dette kan kanskje være en kime til oppstart av noe i Evenes, sier hun.

Får man økonomien i havn, kan framtiden for prosjektet «Ungdomsidrett» være sikret. I hvert fall om ungdommene får det som de ønsker.

– Ungdommene har allerede kommet med forslag til nye aktiviteter. De har virkelig engasjert seg, så vi håper tilbudet kan fortsette til høsten, sier koordinatoren, Birgitte Rørvik Bruun.