Harstad får besøk tre dager i måneden, behovet dobbelt så stort:

– Tilbakemeldinger fra fagfolk lokalt, og fra pasientene selv, viser at de er svært tilfredse med at kreftlege fra Tromsø ambulerer til UNN Harstad. Det sparer pasientene for reising, og UNN for reisekostnader, sier Johansen.

Støtteforeningen for sykehuset har i mange år hatt egen kreftlege i Harstad langt opp på sin ønskeliste.

Kreftplan

– Det har jeg stor forståelse for. Vi har tro på at vi når vi reiser ut til lokalsykehusene bidrar til bedre kreftomsorg for pasientene, men også løfter de lokale fagmiljøene, sier Johansen.

I 2013 vedtok Helse Nord regional kreftplan hvor det gikk fram at det skulle opprettes to kreftlegestillinger som skulle ambulere til Narvik, Harstad og Finnmark.

– Det har ikke gått som planlagt. Kreftavdelingen i Tromsø har kun fått én av de to stillingene som skulle brukes til ambulering. Den andre stillingen er nok rammet av kostnadskutt, sier Johansen.

Og med bare én ekstra kreftlege som brukes til å reise ut, går mye tid bort til reisevirksomhet, og til for- og etterarbeid ved pasientkonsultasjon. Spesialistene har også krav på ekstra betaling når de reiser ut, og dermed er det i realiteten snakk om en halv stilling som brukes til ren pasientbehandling.

Stort behov

– Hver fjerde uke er en kreftlege tre dager i Harstad, og like mange dager i Narvik. Behovet er større. Vi har nylig vært i Harstad for å vurdere hva som trengs på dette feltet. Ut fra pasientgrunnlaget kan det se ut som det behov for en full kreftlegestilling her, sier Johansen.

– Er det aktuelt å ansette en egen kreftlege ved UNN Harstad?

– Mange ved sykehuset i Harstad ønsker egen kreftlege, men det er utfordrende å være alene kreftspesialist. Det er faglig uheldig i et fagfelt i rask utvikling, samt sårbart ved fravær. Vi mener kvaliteten på tjenesten blir bedre hvis vi har et høyspesialisert fagmiljø i Tromsø som kan reise rundt til Harstad, Narvik og ikke minst til Finnmark. Pasientene i Finnmark får per i dag ikke tilbud fra vår ambulerende kreftlege og må til Tromsø for å oppsøke onkolog, sier kreftoverlege Johansen.

– Hvilke pasienter får møte kreftlegen, når vedkommende er på jobb i Harstad?

– Det er de lokale fagfolkene i samarbeid med oss som velger ut hvem som møter kreftlegen. Jeg kan vel si at det er de «friskeste» pasientene som ikke får dette tilbudet. De må reise til sykehuset i Tromsø, sier Johansen.

Ved avdelingen i Tromsø er fagfolk i ferd med å utrede hva som egentlig trengs for å kunne gi pasientene i Harstad, Narvik og Finnmark et tilfredsstillende krefttilbud.

– Vi vil anbefale UNN-ledelsen å etterleve regional kreftplan og ansette ytterligere en kreftlege som kan reise ut til pasientene. Da kan vi doble tilstedeværelsen i Harstad, sier avdelingsleder Magnar Johansen ved kreftavdelingen.

Ukentlig besøk

Støtteforeningen mener det er behov for besøk av en kreftlege i Harstad i alle fall et par dager i uka.

Medlem av foreningen, Viktor Johansen, har selv hatt kreft. Av egen erfaring vet han at veien fra Harstad til en kreftekspert ved UNN Tromsø føles utrolig lang.

– Det vil derfor være fornuftig bruk av samfunnets ressurser å gi tilbud om kreftlege ved sykehuset vårt. Befolkningen har rett til å oppleve trygghet, påpeker Johnsen.